Az idős autósok sok esetben azért sérülnek meg autójukban, mert nem csak felettük, de járművük felett is elszálltak már az évek – állapította meg a mi Autóklubunk ausztrál megfelelője, az NRMA.

Idős vezetők: számos veszély leselkedik rájuk

Idős vezetők: számos veszély leselkedik rájuk

Idős vezetők: számos veszély leselkedik rájuk


A tanulmány szerint az idős polgárok jelentős mértékben csökkenthetnék sérülési kockázataikat egy balesetben, ha nem ragaszkodnának oly sokáig öreg autójukhoz.

Az ausztrál szervezet kutatása szerint 90%-kal csökkennének a baleseti sérülések az idősek körében, ha autóit ez a réteg az Ausztráliában kapható legbiztonságosabb új modellekre cserélné. Persze ez nem jelenti, hogy az ausztrál nyugdíjasoknak módjuk is van erre – csupán elvi jelentőségű ez a megállapítás.
Életszerűbb felvetés, hogy 37%-kal csökkenhetne a komoly sérülés esélye, ha nem is a legújabb nagy Volvóra, Mercire netán Hummerre váltana a nyugdíjas réteg, hanem csupán egy átlagos, megbízható, 2000 után készült ausztrál modellre cserélné elnyűtt autóit. De mivel az idősebb korosztály, nem is elsősorban anyagi okokból, ugyanúgy ragaszkodik megszokott, régi járművéhez, ahogy egyéb tulajdonaihoz, a korszerűtlen biztonsági felszerelések, modern aktív és passzív biztonsági kütyük hiánya miatt rosszabb esélyekkel fut bele egy balesetbe, mint a fiatalabb generációk.

Tovább rontja az idősek esélyeit egy ütközésben, hogy jellemzően szívesebben használnak kis autókat mint nagyokat, így a csattanásban hátránnyal indulnak a súlyosabb, testesebb kocsikat kedvelő ifjúsággal szemben.