Friss közleményében bepillantást enged a Ford autói fejlesztésébe. A megújult Fiestával kapcsolatosan árulták el, mit is takar egy átfogó teszt a gyártónál, hogy az autó a legszélsőségesebb használatnak és körülményeknek is megfeleljen. A mérnökök 1,2 millió kilométert tettek meg az új modellel közúton, és 850 000 kilométert olyan tesztpályákon, ahol macskaköves vagy mély kátyús útfelületeken is próbára tehették az autót.


A Ford belgiumi Lommel Tesztpályáján elvégzett tartóssági tesztjei során az autók olyan útfelületeken futottak, amelyek pontos másolatai az angol, a francia és az amerikai közutaknak. A tesztek során az autók a vásárlók által megtapasztalható legrosszabb körülmények közt, számos mesterségesen előállított akadállyal nehezített útfelületeken haladtak, hogy ellenőrizhető legyen az egyes alkatrészek terhelése.

Bizonyos teszteket extrém hőmérsékleti viszonyok mellett, -40 és +82 Celsius fok közti hőmérsékleten végeztek el. A részegységek és rendszerek laboratóriumi tesztje a teljes élettartam vizsgálatára is kiterjedt, így például egy robotkar azt szimulálta, hogy valaki 36 kg erővel, 3000 alkalommal csapja le a motorháztetőt.

A gyári fejlesztők mellett, az utca embere is elmondhatta véleményét, erre született a Vásárlók Hangja. Ez egy nagyszabású vizsgálatsorozat, ahol valódi autósok használják az autókat vidéki és városi forgalomban. Az Európában 2010-ben meghonosított program során értékelik az autó nyikorgó és zörgő zajait, az ülések helyzetét, emellett pedig szándékosan a tank teljes kiürüléséig vezetik az autókat, hogy ellenőrizzék a rendszer megbízhatóságát és a “tankolásig megtehető távolság” jelzésének pontosságát.

A Ford száz különböző korú és testalkatú tesztvezetőt toborzott a Fiesta értékeléséhez; a vezetők egy menetnaplót vezetve rögzítették az adatokat és eseményeket. Az autósok feladata volt még bármilyen más probléma bejelentése is, sőt az is, hogy ötleteket adjanak az esetleges fejlesztésekhez, a 31 teszt egyikén pedig arra kérték a résztvevőket, hogy hajtsák végre a kezelési útmutató különféle utasításait.