Hongkong minden négyzetmétere számít, legyen szó lakásról, irodáról, vagy parkolóhelyről. A legutóbbi kormányzati intézkedések miatt az ingatlanárak is az egekbe szöktek, ami alól a parkolók sem képeznek kivételt. Idén átlagosan 82 ezer dollárral (17 millió forint) emelkedtek a parkolóhelyek árai, ami 16 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

Míg az ingatlanvásárlás szabályai erősen szigorodtak, addig a parkolóhelyekre bárki licitálhat. A háttérben valójában az a szándék áll, hogy a külföldi befektetők ne vásárolhassák meg tömegesen a parkolóhelyeket, amelyek mentesek a szigorúbb ingatlanszerzési előírások alól. A jelenleg megvásárolható legdrágább parkoló ára 387 ezer dollár (84 millió forint), de nemrég számolt be a CNN egy 640 ezer dollárt (140 millió forint) érő parkolóhelyről. Ennyit ajánlottak érte ugyanis egy dúsgazdag, a helyi média által csak parkolóhelymágnásként emlegetett üzletembernek, aki visszautasította az ajánlatot.

Ehhez az összeghez képest már kifejezetten olcsónak tűnik egy az elmúlt hetekben átadott, 500 parkolóhelyes komplexum, ahol 167 ezer dollárba (36 millió forint) kerül egy autónyi hely. Az új parkolóház természetesen nem az üzleti negyed szívében épült. Ott kétszer annyit kellene fizetni az autósnak.

Hongkongban az átlagos havi parkolási díj 750 dollár (163 ezer forint), de az átlagértéken főleg a peremkerületek olcsóbb placcai javítanak. Parkolási árverseny szempontból egyébként Tokió áll a második helyen hasonló árszintű parkolóival.