A Volkswagen bemutatta az új eco Up! modellt, amelyet a világ legtakarékosabb földgázhajtású autója. Ám nemcsak ezt állítja a német gyártó, de szerintük jelenleg egyetlen más teljes értékű autóval sem lehet ilyen olcsón közlekedni.


Németországban mindössze 3 euróba kerül vele 100 kilométer megtétele, ami átszámítva 850 forint. Magyarországon a CNG (Compressed Natural Gas) magasabb ára miatt 25-30 százalékkal többe kerül.

Az eco Up! mozgatását 1,0 literes háromhengeres (benzin) motorra bízták, amely 68 lóerő teljesítményt és 90 Nm nyomatékot nyújt. Ezzel a kisautó 16,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 164 km/óra.

Az üzemanyag-takarékosság maximalizálása érdekében start/stop rendszerrel, fékenergia-regeneráló technikával és alacsony gördülési ellenállású abroncsokkal szerelik. Eezeknek köszönhetően használ csupán 2,9 kg földgázt 100 kilométerenként az autó. Széndioxid-kibocsátása is remek, csak 79 gramm/km.

Nem kíván a hagyományostól nagyon eltérő használatot a kocsi, hiszen szükség esetén benzinnel is működtethető. Három üzemanyagtankkal szerelik, kettő a gáznak, egy a benzinek, így a gázzal elérhető 380 kilométeres hatótávolság mellé további 220 kilométert tehet meg benzinnel.  

A Volkswagen eco Up! ára Németországban 12 950 euro (3,6 millió forint), ugyanakkor az Up! alapára 9975 euro (2,8 millió forint) ugyanott.