A Ford felméréseiből kiderül, hogy az elmúlt öt évben az európaiak 75 százaléka utazott autóval olyan országokba, ahol nem tudták volna a helyi nyelven felhívni a segélyhívó szolgálatokat. 3000 embert kérdeztek meg. Nekik jól jöhet a SYNC rendszer, amely most már a megújult Fiestában is elérhető.


Az Európában a B-Max-ban bemutatkozó Vészhelyzeti Segélyhívó baleset esetén segíti a kommunikációt.

“A SYNC Vészhelyzeti Segélyhívó egy ütközés esetén aktiválódik, amikor az autó utasai eszméletlenek, sérültek, vagy zavarodott lelkiállapotban vannak” –  magyarázza Christof Kellerwessel, a Ford Európa elektromos és elektronikus tervezőrészlegének főmérnöke. “Ilyen esetekben még az utasok saját anyanyelvén sem könnyű kapcsolatot teremteni a helyi segélyhívó szolgálatokkal, nemhogy egy második vagy harmadik nyelven.”

A rendszer az autó saját GPS-egysége, térképe vagy a mobilhálózat adatai alapján határozza meg a baleset pontos helyszínét, majd a megfelelő nyelvet kiválasztva egy előre felvett üzenetet küld. 40 európai régió 26 nyelvén “tud”, magyarul is.

Ezután az utasok Blutetooth-kapcsolatú telefonján keresztül hívja az össz-európai 112-es segélyhívó számot. A rendszer még arra is képes, hogy a baleset koordinátáinak figyelembe vételével azokban az országokban is kiválassza a megfelelő nyelvet, ahol több nyelvet is beszélnek.

Ha a baleset során kinyílt valamelyik légzsák, vagy lezáródott az üzemanyag-vezeték, a SYNC Vészhelyzeti Segélyhívó elindítja hívást, előtte azonban egy rövid üzenettel tájékoztatja erről az utasokat, akik törölhetik a segélyhívást, ha mégsincs szükségük segítségre. A rendszer közvetlen, kihangosított telefonkapcsolatot is teremthet az operátor és az utasok közt, és át is adhatja a hívást egy mobiltelefonra, ha az utas elhagyja az autót a készülékkel.

A SYNC Vészhelyzeti Segélyhívó rendszer hatékonyabb használata érdekében a Ford a segélyhívó szolgálatokat is bevonta a többnyelvű online adatbázis fejlesztésébe.

Tagja már Facebook oldalunknak? Ha nem, csatlakozzon most, nyereményjátékok, kulisszatitkok csak a Vezess.hu facebook oldalán!