Vége a szép ősznek és megérkezett a téli időjárás Magyarországra. A napi átlaghőmérséklet már 7 fok körül van, azaz nemcsak elvétve hűl le a levegő. Ilyenkor már megmutatkozik a téli gumik előnye, hiszen a hideg időben lágyságukat veszítő nyári abroncsokkal csökken a tapadás, pláne ha csapadékos az idő. Nyári gumival akár 50 százalékkal is hosszabb lehet a fékút. Érdemes tehát váltani. Ne várja meg, amíg leesik az első komolyabb hó, mert akkor nagy tömegre kell számítani a szervizekben!

“A megváltozott vezetési körülmények rossz hatással vannak a statisztikákra, az esős, havas idő beköszöntével tapasztalatink szerint 20 százalékkal nő a balesetek száma. Társaságunkhoz beérkezett bejelentések alapján elmondható, hogy rendszeresen előfordulnak olyan esetek, amikor a le nem cserélt nyári gumik miatt szenved valaki balesetet, és utólag bánja csak, hogy nem volt előrelátó” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Sokan azonban nem előrelátóak, az autós társadalom 46 százaléka csak későn, már a havazás bekövetkeztekor gondol az abroncscserére, ráadásul 4-5 százalék, bár tud a téli gumi fontosságáról, mégsem tesz lépéseket, inkább megpróbálja a nyári szettel átvészelni a havas időszakot.

Egy nyári-téli gumicsere ideje és költségei attól függően változnak, hogy komplett kerékkel vagy csak gumival rendelkezünk. Kerék esetén a csere nem tart tovább 15-20 percnél, költsége 2-4000 Ft között mozog. Ha gumit cserélünk, azaz a nyári abroncsot le kell venni a felniről és a helyére felrakni a télit, akkor a művelet 45 percig is eltarthat, a költsége pedig 4-8000 Ft lehet. Ehhez jön természetesen a téli gumik költsége.


Fontos tudni, hogy a mintázat mélysége döntő fontosságú. Az abroncs akkor a legbiztonságosabb, ha a barázdák mélysége nem csökken 4 mm alá (nyári gumik esetében az 1,6 mm a minimálisan megengedett).
Lehetőleg a gyári mérettel megegyező, vagy annak váltóméreteiben vásároljon téli gumit. Az autó mind a négy gumiját cseréltesse télire. Lehetőleg minden gumi azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken.

Az első ónos eső vagy havazás idején látogassunk el egy üres parkolóba, hogy kitapasztaljuk autónk viselkedését csúszós úton! Hóban-jégen hajtsunk lassabban!