Észak-Koreának ajándékozza tulajdonrészét a dél-koreai autógyártó partner. A vegyesvállalat atyja a dél-koreai Egyesítés Egyház alapítója és elnöke, Szun Miung Mun iparmágnás volt, aki északon született az akkor még osztatlan Koreában. Idén szeptemberben, 92 évesen meghalt Dél-Koreában, végakaratában úgy rendelkezett, hogy az északiakra hagyja többségi részét az autógyárból.

Autógyárat kap Észak-Korea 1
Autógyárat kap Észak-Korea 2

Autógyárat kap Észak-Korea

Autógyárat kap Észak-Korea

Autógyárat kap Észak-Korea 8
Autógyárat kap Észak-Korea 9
Autógyárat kap Észak-Korea 10
Autógyárat kap Észak-Korea 11
Autógyárat kap Észak-Korea 12
Fotó megosztása:
Autógyárat kap Észak-Korea 13


A Pyeonghwa tíz éve alakult, a észak-koreai autógyártó egyik, emellett kizárólagos joga van használt autók forgalmazására is. Licence alapján gyárt régebbi FIAT, illetve kínai Brilliance személyautókat, emellett készít pickupokat és terepjárókat kínai Dandong Shuguang és dél-koreai SsangYong modellek nyomán.

Egyike annak a néhány dél- és észak-koreai vegyesvállalatnak, amely túlélte a két ország kapcsolatainak befagyását azután, hogy 2008-ban az északiak katonái rálőttek egy dél-koreai turistára.

A gyárból tavaly 1873 autó gördült ki. A cég honlapján azt állítja, hogy évente 10 ezer kocsit is tudna gyártani. Fizetőképes kereslet azonban nemigen van a kommunista országban, amelynek egy főre számított éves hazai összterméke kevesebb 2 ezer dollárnál.

Bár akadtak, akik az észak-koreai gazdaság fellendülésére számítottak azután, hogy tavaly decemberben meghalt Kim Dzsong Il, Észak-Korea korábbi diktátora, és legkisebb fia, Kim Dzsong Un kapta meg a hatalmat, ám ő sem nyitotta meg országát jobban a külföldi beruházók, pontosabban legfőbb diplomáciai és gazdasági támogatója, Kína tőkeexportja előtt.

Forrás: MTI