Nem csupán a nyugat-európai országok, hanem kelet-közép-európai szomszédaink köteleződíjaihoz viszonyítva is Magyarországon a legalacsonyabb a kgfb átlagdíja – derül ki a Genertel nemzetközi felméréséből. Ezen a helyezésünkön a 30 százalékos baleseti adó sem változtatott, csupán csökkentette a tavaly már szakadékká váló különbséget. Az adóval együtt is csak 25 700 forintos jelenlegi hazai átlagdíjba ráadásul azoknak a szerződései is beletartoznak, akik évek óta nem váltottak biztosítást. Aki ugyanis a tavalyi kampányban biztosítást váltott, annak 2012-ben már baleseti adóval is csak átlagosan csak 17-18 ezer forintot kellett fizetnie.

Míg a környező országok zömének átlagdíja a 30-40 ezer forintos sávban mozog, Horvátország és Szlovénia köteleződíja Németországéhoz hasonlóan 60 ezer forint körül alakul. Nyugat-Európa többi államában ennél még jóval magasabb díjszintekkel találkozhatunk, itt nem ritka a 100 ezer forint feletti éves köteleződíj sem:

Olcsó a magyar kötelező biztosítás 1
Olcsó a magyar kötelező biztosítás 2

Olcsó a magyar kötelező biztosítás

Olcsó a magyar kötelező biztosítás

Olcsó a magyar kötelező biztosítás 5
Olcsó a magyar kötelező biztosítás 6
Fotó megosztása:
Olcsó a magyar kötelező biztosítás 7 Magyarország más szempontból is eltér a többi vizsgált országtól: miközben szomszédainknál öt százalék alatt mozog az online alkuszoknál megkötött szerződések aránya, nálunk ez az érték 75 százalék körüli.

“Mind a kirívóan alacsony átlagdíj, mind az Európában is ismeretlen mértékű eltolódás a díj-összehasonlítást végző alkuszok irányába egy hosszú folyamat eredménye. Nálunk az autósokat sokkal aktívabban ösztönözték a spórolásra a piaci szereplők, az összehasonlítást a szinte már csak nálunk alkalmazott egységes évforduló és az évi egyszeri díjhirdetés is elősegítette. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a piac az árak helyett egyre inkább a különböző értékes kiegészítő biztosításokra koncentrál, és ezek a kalkulátorokban is egyre jobban megjelennek” – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Egyes vizsgált országokban már a korábbi években is általános gyakorlat volt a folyamatos díjhirdetés, ami jövőre jelenik meg Magyarországon. Az itt szerzett tapasztalatokból az szűrhető le, hogy a biztosítók egy éven belül maximum két-három alkalommal nyúlnak hozzá jelentősebb mértékben a meghirdetett díjaikhoz. Romániában erre például félévente, júliusban és decemberben kerül sor. A legjellemzőbb a változtatás azokban az időszakokban, amikor a megcélzott autósok többségének az évfordulója közeleg. Magyarországon ez még sokáig január elseje lesz, vagyis itthon a legfontosabb díjhirdetési időpont továbbra is november eleje marad.

SZÁMOLJA KI JÖVŐ ÉVI BIZTOSÍTÁSÁT ERRE A LINKRE KATTINTVA!