Két évvel a bemutatkozását követően elkészült a Nissan LEAF felfrissített változata. A villanyautó 2013-as verziója egyelőre Japánban mutatkozott be, de jövő év tavaszától megkezdődik a gyártás a Nissan brit üzemében is.

Messzebbre jut az elektromos Nissan 1
Messzebbre jut az elektromos Nissan 2

Messzebbre jut az elektromos Nissan

Messzebbre jut az elektromos Nissan

Messzebbre jut az elektromos Nissan 6
Messzebbre jut az elektromos Nissan 7
Messzebbre jut az elektromos Nissan 8
Fotó megosztása:
Messzebbre jut az elektromos Nissan 9


Az autó látszólag ugyanolyan, mint eddig, hiszen a legfontosabb változások a karosszéria alatt történtek, a hajtáslánc kisebb és könnyebb, a csomagtartó pedig nagyobb. A LEAF motorja továbbra is 110 lóerős, maximális nyomatéka 280 Nm.

A villanymotor környezetkímélőbb, mint eddig, hiszen a diszpróziumból (ritka földfém) negyven százalékkal kevesebbet használnak hozzá. Az áramátalakító 30 százalékkal kisebb és 10 százalékkal könnyebb. Az akkumulátorház átalakításának és további elemek módosításának köszönhetően a LEAF súlya 80 kilóval csökkent. Azzal pedig, hogy a töltőegységet az autó hátsó feléből a motortérhez helyezték át 40 literrel, 370 literre bővült a csomagtartó kapacitása.

A kisebb önsúlynak, illetve a továbbfejlesztett fékenergia-regeneráló rendszernek köszönhetően az autó maximális hatótávolsága a Nissan adatai szerint 200 kilométerre nőtt, a korábbi 170-ről. (Az amerikai EPA-szabvány szerint korábban 117, az európai NEDC szerint 175 kilométert tudott az autó)

2013-ban várható a Nissan LEAF bevezetése a magyar piacra, hozzánk már sunderlandi üzemből érkezhetnek az autók, így egyből a továbbfejleszett modellt ismerhetjük meg.