A Ford a múlt hónapban jelentős napelem-mezőt állított üzembe a németországi Kölnben. Az új berendezés 370 háztartás ellátására elegendő elektromos áramot termel. A Ford európai alkatrészelosztó központjának tetejére szerelt napelemek éves kapacitása 1100 megawattóra, s használatukkal évente 550 tonnával csökkenthető a CO2-kibocsátás.

Áramot ad Focushoz a Ford 1
Áramot ad Focushoz a Ford 2

Áramot ad Focushoz a Ford

Áramot ad Focushoz a Ford

Áramot ad Focushoz a Ford 9
Áramot ad Focushoz a Ford 10
Áramot ad Focushoz a Ford 11
Áramot ad Focushoz a Ford 12
Áramot ad Focushoz a Ford 13
Áramot ad Focushoz a Ford 14
Fotó megosztása:
Áramot ad Focushoz a Ford 15


A napelemek felszerelését a helyi áramszolgáltató, a RheinEnergie végezte, amely vállalat az új Focus Electric vásárlói számára lehetővé teszi, hogy egy különleges kapcsolaton keresztül felhasználhassák a nulla emisszióval előállított, tiszta energiát autóikhoz.

“Ez az első alkalom, hogy egy Ford-létesítményben olyan zöld energiát termelünk, aminek előnyét vásárlóink közvetlenül is élvezhetik” – mondta Klaus Linden, a Ford Európa energiaügyi osztályának vezetője. “Végső célunk pedig egy teljes egészében szénsemleges gyártóüzem létrehozása Európában.”

Kölni üzemében a Ford már zöld energiát használ: az áram három, norvég és svéd vízierőműből érkezik, a Ford kölni épületeit pedig a RheinEnergie vállalattól származó gőzzel fűtik. E megoldások éves szinten 190 000 tonnával mérséklik a CO2-kibocsátást.

A hamarosan Európában is piacra kerülő elektromos Focusba 100 kW (136 LE) teljesítményű villanymotor és 23 kWh-s lítiumion akkumulátor kerül. Maximális sebessége 136 km/óra, a járművek fogyasztásával foglalkozó amerikai hivatal szerint 122 km a hatótávolsága.