Nagy ökováros épül a közép-kínai Csengtu város közvetlen szomszédságában – az energiatakarékos, alacsony károsanyag-kibocsátású város a tervek szerint akár teljesen autómentes lehet.

Város autók nélkül 1
Város autók nélkül 2

Város autók nélkül

Város autók nélkül

Város autók nélkül 11
Város autók nélkül 12
Város autók nélkül 13
Város autók nélkül 14
Város autók nélkül 15
Város autók nélkül 16
Város autók nélkül 17
Város autók nélkül 18
Fotó megosztása:
Város autók nélkül 19


A Kínában egyedülálló mintaváros felépítése idén ősszel kezdődött, s mintegy nyolc évig tart. A projektet az abu-dzabi Maszdar ökováros központjának felépítési jogát is elnyerő amerikai Adrian Smith & Gordon Gill építészcég jegyzi, fejlesztője a pekingi Vantone ingatlanvállalat.

Elkészülte után a “Nagyszerű Város” 30 ezer családnak, vagyis mintegy 80 ezer embernek szolgál majd otthonául – derül ki a tervező cég honlapján is közzétett dokumentumokból.

A túlnyomórészt megújuló energia használatára építő város egyedi jellegét annak kiemelkedően környezetkímélő volta adja, más városokkal összehasonlítva például csaknem 50 százalékkal kevesebb energiát és 60 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt majd, szén-dioxid-kibocsátása egy átlagos kínai városhoz képest 60 százalékkal, a szemét mennyisége pedig 90 százalékkal lesz alacsonyabb.

A teljes terület 60 százaléka lesz beépített, 40 százalékát zöldövezetek és sétálóterületek teszik majd ki – cél az, hogy egyetlen lakónak se kelljen két percnél többet gyalogolnia ahhoz, hogy közparkba érjen. A városnak saját ökoparkja is lesz a szennyvíz kezelésére és az elektromos energia termelésére, a földrajzi adottságok miatt a házak nem nap-, hanem elsősorban szélenergiát hasznosítanak. A környező földeket mezőgazdasági célokra tartják fenn, s külön figyelmet kap a természetes élővilág védelme.

Ugyan az autóforgalmat nem tiltják a városban, de arra a tervek szerint nem lesz szükség, a gyors közlekedést föld alatti és felszíni elektromos szállítóberendezések segítik majd – a remények szerint így a város idővel akár teljesen autómentessé is válhat.

A “Nagyszerű Város” annak bizonyítására szolgál, hogy a sűrűn lakott területeknek nem feltétlenül kell szennyezettnek és a környezettől elzártnak lenniük. A város emellett mintaprojekt is, amelyet sikere esetén Kína más területein is le lehet másolni – áll a tervezőcég, az Adrian Smith & Gordon Gill honlapján.