A Generali szerkesztőségünknek megküldött felmérése szerint szerint az autósok 30%-ának volt már közúti balesete. A nemrég elkészült kutatásból kiderült, nagyságrendileg 200 ezer forint az a legmagasabb költség, amit egy autóbaleset miatt egy átlagos gépjármű-tulajdonosnak ki kellett már fizetnie.

A reprezentatív, 1200 fős kutatásban az autósok szokásaira is rákérdezett a biztosító: háromból csupán egy autós használja minden nap a járművét, nagybevásárlásra viszont minden hétvégén a megkérdezettek 40%-a autójával indul. Napi munkába járásra a megkérdezettek 50%-a használja a gépjárművét, belföldi utazásra 20%-uk megy autóval minden hónapban egyszer, míg a gyerekek iskolába fuvarozására az autósok 22%-a használja a gépjárművét napi szinten.

Az október végén elkészült 1200 fős reprezentatív kutatásból kiderült, átlagosan 197 ezer forintot kellett kifizetniük az autósoknak a legnagyobb közúti balesetük kapcsán. A megkérdezettek közül közel 30%-nak volt már közúti balesetben része. A férfiak 66%-a mondta azt, hogy sosem volt még balesete, míg a nők esetében ugyanez a szám 78% volt. (Érdekes, mennyire összecseng ez pár napos hírünkkel, egy brit felmérés eredményével. Tényleg ennyivel biztonságosabban autóznak a nők? Vagy csak kevesebbet?)

A felsőfokú végzettségűek (58%) és a budapestiek (52%) voltak ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben, hiszen közülük majdnem minden második megkérdezettnek volt már közúti balesete.A legnagyobb költség, melyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek, szintén jelentős szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva. Míg például a felsőfokú végzettségűek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezőknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt.

A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a falvakban élőknél mindössze 116 ezer forint volt.

A Generali 2012-ben az első 10 hónap során összesen 9.2 milliárd forintnyi kárt regisztrált a gépjármű üzletágában. A casco biztosítások esetében 6.64 milliárd, míg a kgfb károk kifizetései 2.56 milliárd forintot jelentettek.

A kártípusok megoszlásából egyértelműen kiderült az is, hogy az esetek döntő többségét a járművek ütközése, illetve az egyéb tárgyakkal történő ütközések tették ki. Ez a két kártípus az összes kár több mint 80%-át tette ki az idei év első 10 hónapja során.