Évente több mint félmillió ember sérül meg autóbalesetben az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország nagyvárosaiban. Közel egynyolcaduk ráfutásos baleset áldozata lesz – az Active City Stop pedig éppen ezt a fajta ütközést képes megelőzni, vagy csökkenteni hatásainak súlyosságát.

Magától fékez a Fiesta, ha baj van 1
Magától fékez a Fiesta, ha baj van 9


A Ford az európai Ford Fiesta modellkínálatában bevezeti a koccanásos balesetek elkerülését szolgáló alacsony sebességű ütközéselkerülő rendszert.

A berendezés fény- és távolságérzékelői másodpercenként ötvenszer szkennelik be az autó előtti útszakaszt – kétszer gyorsabban a filmiparban használatos képrögzítési sebességnél. Egy szempillantásnyi idő alatt 15 képet rögzítenek, kiszámítva az autó előtti forgalom lassítását vagy megtorpanását, illetve felkészíti a Fiesta fékrendszerét a maximális fékerő biztosítására.

Ha az autós nem kezd el fékezni vagy kitérni, a rendszer aktiválja a fékeket, csökkenti a motor forgatónyomatékát és bekapcsolja a hátsó vészvillogókat. Az Active City Stop 15 km/órás sebességig képes megelőzni a koccanásokat, 30 km/órás sebességig pedig hatékonyan mérsékli az ütközés hatását.

Az Active City Stop elsőként az új Focusban mutatkozott be, és eddig több mint 70 000 vásárló rendelte meg a berendezést, ami immár a C-MAX, a Grand C-MAX és az új B-MAX modellekhez is elérhető.