További két sérültet kellett kórházba szállítani, de az ő életük nincs veszélyben – mondta el Jana Macalíková rendőrségi szóvivő. A raliversenyző és navigátora sértetlenül került ki a morvaországi Lopeníkben, Uhersky Brodtól (Magyarbród) nem messze történt balesetből.

A sérülteknek, valamint az áldozatok helyszínre érkező hozzátartozóinak rendőrségi pszichológusok segítettek feldolgozni az átélt sokkot.

A pályáról nagy sebességgel lesodródó autó fának ütközött, majd belerohant a nézők egy csoportjába. Csak mintegy száz méter után állt meg, fennakadva egy ház kerítésén. “A kocsi először két nőt ütött el, azután mintegy ötven méterrel odébb még két nézőt. Mind a négyen a helyszínen életüket vesztették” – mondta Macalíková.

Ugyanebben a térségben szeptemberben egy kisodródó versenyautó halálra gázolt egy nézőt az Intercontinental Rally Challenge (IRC)-sorozat zlíni versenyén. Az idén korábban két navigátor is meghalt már cseh ralieseményeken. 2010-ben egy, 2009-ben három néző vesztette életét.

A szeptemberi zlíni eset után a Cseh Motorsport Szövetség ralibizottsága a versenyek sebességének csökkentéséről és a nézőknek a pályáktól való távolabbi elhelyezéséről döntött. A mostani négy haláleset miatt a testület a jövő héten rendkívüli ülést tart, hogy megszigorítsa a hivatalos versenyszezonhoz nem tartozó raliesemények biztonsági intézkedéseit is.

forrás: MTI