A spanyol központi közlekedési hatóság szerint az év első tíz hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest tíz százalékkal, ezer főre csökkent a közlekedési balesetben elhunytak száma. Az ok: a spanyolok ritkábban és akkor is lassabban vezetnek autót, hogy spóroljanak a benzinköltségen.

Az El País című lap szerint a baleseti feljegyzések óta először október utolsó hetében fordult elő, hogy egész Spanyolországban csupán egyetlen halálos áldozatot regisztráltak. A korábbi években megesett, hogy egyetlen hétvégén 40-50-en haltak meg az utakon.

A közlekedésbiztonsági hivatal nemrég felfedte, hogy a válság kezdete óta a spanyolok 3-4 százalékkal kevesebbet autóznak. Ráadásul megváltozott a közlekedési kultúrájuk is: ritkábban vezetnek gyorsan, hogy a lehető legalacsonyabbra szorítsák le a benzinköltséget, illetve elkerüljék a büntetéseket.

Valószínűleg nem ők az egyetlenek, Magyarországon is hasonló úton járhat, látva a baleseti és az üzemanyag-eladási statisztikákat. Igaz, hivatalosan a fentihez hasonló következtetést nem tettek, nálunk inkább a rendőrség hatékony munkájának eredményeként jegyzik a kevesebb áldozatot.

Forrás: MTI