A tavalyival egyezően, 15 biztosító hirdeti ki a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjait kedden, ezúttal a Magyar Hírlapban és a Napi Gazdaságban jelennek meg a tarifák – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A meghirdetett díjak azokra vonatkoznak, akiknek a biztosítási fordulónapja január 1. Ők novemberben mondhatják fel a jelenlegi biztosításukat és december 31-ig köthetnek újat.

A törvényi változás miatt a biztosítók jövőre már év közben is hirdethetnek kgfb tarifát, ilyenkor az új díjak 60 nap múlva lépnek hatályba. Ezek azokat az üzembentartókat érintik, akiknek a biztosítási évfordulója az a nap, amelyen a járművüket vásárolták.

A törvényi változás annyi engedményt ad, hogy a most meghirdetendő tarifákkal azok is köthetnek új biztosítást, akiknek február végéig jár le a korábbi kgfb-jük.

A szakemberek egyöntetű várakozása szerint 2012-ben már csak minimális árcsökkenés remélhető. A biztosítók elsősorban a kötelező mellé kínált egyéb akciós biztosításukkal igyekeznek megtartani, elcsábítani az ügyfeleket.

Átlagosan 4-5 százalékos árcsökkenés várható, amely nyomán a két évvel ezelőtti egymillió feletti, illetve a tavaly 730 ezer után, idén félmilliónál is kevesebben válthatnak másik biztosításra. Az átlagdíj idén 13-14 ezer forint körül alakulhat, amelyre persze rárakodik a 30 százalékos baleset adó is.

A szövetség adatai szerint 2012. június 30-án 4,268 millió kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsira, több mint egymillió pedig haszongépjárműre szólt.