Megugrottak a Toyota eladásai 1

A Toyota az első az autógyártók között

A Toyota 7,4 millió járművet adott el szeptemberig, 28 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Kínában majdnem a tavalyi felére, 44 ezer darabra csökkent az értékesítés szeptemberben, s ez akár még világelső pozícióját is veszélybe sodorhatja. A Toyota az idén egymillió kocsit tervezett eladni Kínában, de ez a terve a politikai viták miatt meghiúsulni látszik.

A japán autógyártó az év első felében eladott autók száma – 4,97 millió – alapján elorozta a világelső címet a General Motorstól, ami komoly fordulat, tekintettel az elmúlt évek nagy visszahívási akcióira.

A GM 1931-től volt a világ első számú autógyártója, megelőzve az addig vezető Fordot, volt olyan év, amikor egyetlen esztendő alatt több mint 10 millió autót értékesített. 2008-ban kirobbant válság nyomán azonban csődközelbe került és csak jelentős átszervezések és állami hitelek mentették meg, ekkor elveszítette elsőségét is, és a Toyota lépett az élre.

A Toyota azonban 2011-ben nem tudott elég autót gyártani, előbb az év elején Japánban történt természeti katasztrófa miatt kellett leállítania, csökkentenie a termelését, majd később egy Thaiföldön történt árvíz okozott újabb kiesését. Idén azonban újra lendületet vett a japán gyár: augusztusban 8,80 millió autóra emelte idei globális értékesítési tervét a korábbi 8,58 milliós előirányzatról. A kínai helyzet ezt befolyásolhatja.

Forrás: MTI