A Generali biztosító nemrég elvégzett kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett autósok közel 30%-a mindenféleképpen autóval közlekedne, függetlenül az üzemanyag árától. A fennmaradó 70%-a a megkérdezetteknek átlagosan ezer forint körüli benzinárnál választana más közlekedési eszközt a gépjárműve helyett.

Az 1200 fős reprezentatív kutatás eredményei alapján a nők ragaszkodnak jobban az autós közlekedéshez: míg a férfiak átlagosan 663 forintos benzinár mellett döntenének úgy, hogy alternatív közlekedési eszközt választanak, a hölgyeknél ez a szám ezer forint felett volt.

Érdekesség, hogy míg a Budapesten élők már 500 forint körüli benzinár mellett letennék az autójukat, addig vidéki városokban és falvakban ugyanez csak ezer forintot meghaladó üzemanyagár mellett történne meg. Feltehetően ennek hátterében a jóval nehezebben elérhető alternatív közlekedési lehetőségek állnak.

Az 1000 forintos üzemanyagár egyelőre távolinak tűnik, de az 500 forintos ár már nem hihetetlen. Jelenleg a 95-ös átlagos ára 423 forint/liter, egy éve 397 forint volt, 2010 októberében pedig 337 forint. Nem látszik olyan tényező, amely miatt megváltozhatna a tendencia.

Talán a fogyasztás csökkenése lassíthatja a folyamatot, hiszen összességében 4,3 százalékkal csökkent az üzemanyagok forgalma az első háromnegyed évben, a benzinek kereslete 5,5 százalékkal, a gázolajoké 3,3 százalékkal esett vissza a magyar piacon a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint.

Önnek mi a válasza a növekvő üzemanyagárakra?