Új tanulmányautót leplezett le a 2012-es Brazil Motorshow-n a Volkswagen. A Sao Paulóban kiállított Taigun egy kis szabadidő-autó, amely hamarosan sorozatgyártásban is megjelenhet, nemcsak Dél-Amerikában, de a világ számos országában, minden valószínűség szerint Európában is.


Bár a Taigun név egyértelműen a Tiguan anagrammája, azaz annak betűit felcserélve született, az új tanulmány nem a már létező kocsi utódja. Ez egy teljesen új modell, a német gyár közlése szerint az új városi család tagja, amelyet jelenleg az up! reprezentál.

A Taigun 3859 mm hosszú, 1728 mm széles és 1570 mm magas. Vagyis egyértelműen kisebb a Tiguannál, amely 4432 mm hosszú, de a legsikeresebb kompakt szabadidő-idő, a Nissan Juke (4125 mm) is jóval hosszabb.  Tengelytávolsága 2470 mm, ami 50 milliméterrel hosszabb, mint az up! hasonló mérete. Csomagtartója normál helyzetben 280 literes, de 987 literre növelhető a hely, ha a hátsó üléseket ledöntik.

A tanulmányautó mozgatásáról 1,0 literes háromhengeres motor gondoskodik. Az apró turbómotor teljesítménye 110 lóerő, a maximális nyomatéka pedig 175 Nm már 1500-as fordulatszám mellett. A motor nyomatékát hatfokozatú manuális sebességváltó juttatja az első kerekekhez.

Pöttöm terepjáró a Volkswagentől 3


Mint a Volkswagen elmondta, a szabadidő-autó mindössze 985 kilót nyom, így nem meglepő, hogy viszonylag dinamikusan mozog, csekély fogyasztás mellett. 9,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, míg csúcssebessége 186 km/óra. A Taigun átlagfogyasztása 4,7 liter 100 kilométerre vetítve.

Nem csinál titkot belőle a Volkswagen, hogy a tanulmányautóval a közönséget szondázza, ha tetszik az autó, akkor hamar sorozatgyártásba kerülhet. Mi nem lepődnék meg rajta, ha egy év múlva már a szériaautóról írhatnánk.

Minden oka megvan a sietségre a Volkswagennek, hiszen a Nissan Juke sikerét nemcsak a német gyár, de a konkurensek is irigylik, számos új kompakt szabadidő-autó érkezik. A legfrissebbek a Chevrolet Trax és az Opel Mokka, de a Peugeot 208 alapjaira épülő kocsi is szinte kész. Illetve már régebb óta piacon van a Mitsubishi ASX, a Suzuki SX4, a Škoda Yeti és Kia Soul is. Igaz ezek mindegyike jóval nagyobb.