A Szardínia-rali szombati programja:

SS9 Coiluna – Loelle 1 – 29,35 km
SS10 Monti Di Ala’ 1 – 14,49 km
SS11 Monte Olia 1 – 14,12 km
SS12 Coiluna – Loelle 2 – 29,35 km
SS13 Monti Di Ala’ 2 – 14,49 km
SS14 Monte Olia 2 – 14,12 km

Ahogy arra a tegnapi eseményekből következtetni lehetett a rali-világbajnokság olasz futamának első három helyét elfoglaló versenyző, inkább túlélésre játszott, mint versenyzett. A hőség, az autó- és gumigyilkos köves pályák elég egy apró hiba és oda a jó eredmény. Márpedig Mikko Hirvonen, Jevgenyij Novikov és Ott Tanak is nagyon elégedett a helyezésével.

Hirvonen pályafutása első citroënes győzelmére készül, Novikov második helyével beállítaná eddigi legjobb eredményét, Tanak pedig még nem állt világbajnoki dobogón sem. Mivel pedig egymástól percnyi távolságban voltak, óriási kockázatvállalás mellett, őrületes tempókülönbséget kellett volna mutatniuk, hogy változzon a sorrend, nem is próbálkoztak ezzel. Legnagyobb kihívásuk az volt, hogy végig koncentráljanak, nehogy hibát kövessenek el. Gyakorlatilag csak letudták a szakaszokat, ami látszik is eredményeikből.


Hirvonen szakaszeredményei: (4.,5.,3., 4.,6.,5.),Novikov szakaszeredményei: (6.,1.,8.,6.,5.,9.): Tanak szakaszeredményei (3.,4.,4.,7.,7.,7.).
Közel Hirvonen első citroënes győzelme 2 “Hosszú nap volt és nekünk nagyon óvatosnak kellett lennünk minden kővel a pályákon. De volt időnk megkerülni azokat és nem volt gondunk” – mondta Hirvonen, aki így is másfél percnyire hizlalta előnyét.”Az autó tökéletes volt, tényszerűen ez egy jó nap volt az irodában. Persze még nincs vége, de nagyon jól alakul és nem kell sietnünk holnap.”

A finn versenyzőre már csak két 8,24 kilométeres szakasz vár, amelyeken akár a navigátora is vezethetne, talán még akkor sem veszítenének.  

Ellentétben a dobogósokkal a negyedik helyre vágyók között izgalmas csata bontakozott ki. Reggel még Sebastien Ogier tanyázott az említett helyen, miután pénteken remekül ment, többek között a rali-vb történetében először S2000-es autóval szakaszt nyert.

Szombaton már nehezebb dolga volt, hiszen Petter Solberg, Jari-Matti Latvala és Thiery Neuville is visszaállt a versenybe, akikkel szemben nem jelent különbséget a tapasztalata. Így a jó szakaszeredmények elmaradtak. Ettől még nem lett volna veszélyben az összetettbeli helye, hiszen az említett versenyzők komoly időbüntetés mellett folytatták (9.,15.,21. helyig jutottak), ám Mads Ostberg tűzközelben volt.
Közel Hirvonen első citroënes győzelme 3 A norvég pénteken a hátsó differenciálmű meghibásodása miatt az utolsó két szakaszon három perces hátrányt gyűjtött be és harmadik helyről a hetedikre csúszott. Szombaton támadásba lendült. A hat szakaszból négyet megnyert a maradék kettőn harmadik, illetve második időt autózott.
Ha csak a mai szakaszokat nézzük, ő volt a leggyorsabb. 1 perc 37 másodpercet adott Chris Atkinsonnak és 1:52-öt Seabestien Ogier-nek. Őket és a reggel még hatodik Andreas Mikkelsent is megelőzve feljött a negyedik helyre.

Sorozatos jó eredményeivel szinte megalázza a Ford gyári versenyzőit. Ha a mostani állás szerint futnak be, akkor az egyéni bajnokságban feljön a harmadik helyre a két Citroën mögé, úgy hogy két versennyel kevesebben indult. Anyagi lehetőségei nyomán a Monte-Carlo és Új-Zéland-ralikat kihagyta.  

Ogiernek nemcsak Ostberggel akad gondja, de Chris Atkinson is felzárkózott, sőt meg is előzte. A Volkswagen versenyzője azonban nem adta fel, az utolsó szakaszon visszavágott. Mindössze 3,9 másodperc az előnye, így bizonyos, hogy ausztrál ellenfele vasárnap megpróbál ezen változtatni. 

A Szardínia-rali állása (14/16 szakasz):

1. Mikko Hirvonen      Citroën Total WRT DS3 WRC              3ó 10p 51,7mp M
2. Jevgenyij Novikov   M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC          +1p 28,2mp M
3. Ott Tanak             M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC          +2p 20,6mp M
4. Mads Ostberg        Adapta WRT Fiesta RS WRC                   +3p 48,3mp
5. Sebastien Ogier     VW Motorsport Škoda Fabia S2000          +4p 30,5mp
6. Chris Atkinson       WRC MINI Team Portugal JCW WRC          +4p 34,4mp
7. Andreas Mikkelsen  VW Motorsport Škoda Fabia S2000          +6p 06,2mp
8. Martin Prokop        Czech Ford National Team Fiesta RS WRC +9p 18,9mp
9. Petter Solberg       Ford WRT Fiesta RS WRC                       +10p 15,0mp M
10. Karl Kruuda         Ford Fiesta S2000                                 +10p 56,6mp

15. Jari-Matti Latvala  Ford WRT Fiesta RS WRC                       +24p 36,8mp M

21. Thierry Neuville    Qatar WRT Citroën DS3 WRC                   +31p 45,6mp M

Részletes eredményekért kattintson erre a linkre.

A Szardínia-rali vasárnap két szakasszal zárul.