Mától vehetik birtokba a pihenésre és kikapcsolódásra vágyók a fenntarthatóság jegyében megújult budapesti Lánchíd parkot. A Lánchíd budai hídfőjénél található park átalakítása a Green Sweden/SymbioCity programsorozat keretein belül zajlott, amelynek egyik támogatója a Volvo Autó Hungária. Összesen 23 millió költöttek a terület megújítására.

A Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint svéd vállalatok támogatásával működtetett programsorozat célja, hogy a zöld gondolkodásmód terjesztéséhez, és a környezetbarát megoldások népszerűsítéséhez járuljon hozzá.

A program támogatói idén Magyarország első, a Green City Tanács által akkreditált közparkját hozták létre a Lánchíd park felújításával. A mozgalom célja pedig a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb városok létrehozása a települési zöldfelületek integrált fejlesztésével.

A kezdeményezés irányelveinek megfelelően a park tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak az ökológiai ciklusok (víz- és tápanyagkörforgás, növényi rendszerek) helyreállítására, a fenntartható anyaghasználatra, az emberi és társadalmi igények figyelembe vételére, valamint az energiabevitel- és felhasználás minimalizálására.

A program törekvéseihez hasonlóan a Volvo filozófiájának is szerves része a környezettudatos életmód feltételeinek megteremtése. A vállalat a “Drive-E – cél a zéró kibocsátás” stratégia jegyében olyan autók fejlesztését tűzte ki célként, amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki a környezetre káros anyagokat és széndioxidot.


Terveik szerint 2020-ra a Volvo teljes modellkínálatának átlagos széndioxid-kibocsátása kilométerenként mindössze 90-100 gramm lesz (ami nagyjából 4 liter/100 km-es fogyasztásnak felel meg) lesz, amellyel környezetvédelmi szempontból piacvezető pozíciót kíván betölteni.

A nagyközönség számára hamarosan elérhetővé válik a hálózatról tölthető hibrid Volvo V60 modell is, melynek széndioxid-kibocsátása átlagosan 49 g/km, üzemanyag-fogyasztása a szabvány szerint 1,9 l/100