A 2012-es Szardína-rali pénteki programja:

SS3 Monte Lerno 1 – 29,68 km
SS4 Castelsardo 1 – 14,12 km
SS5 Tergu – Osilo 1 – 14, 88 km
SS6 Castelsardo 2 – 14,12 km
SS7 Tergu Osilo 2 – 14,88 km
SS8 Monte Lerno 2 – 29,68 km

Bár még csak a verseny fele ment le a rali-világbajnokság olasz futamán, Mikko Hirvonen már készülhet első citroënes győzelmére (Portugáliában is nyert, aztán kizárták), hiszen több mint egy perces előnnyel vezet a Szardínia-ralin. Pedig reggel még komoly csata ígérkezett.

Csakhogy száraz tiszta időben zajló verseny pénteki első szakaszán az élen álló Sebastien Loeb kiesett. A francia túl gyorsan hajtott az egyik kanyarban, eltalált egy követ, amitől meghibásodott a kormányázás a versenyautóban. Részletek itt.

Mivel már az előző futamon, a Francia-ralin Loeb begyűjtötte újabb világbajnoki címét és a Citroën is a konstruktőri trófeát, vagyis tét nélkül a verseny, a francia úgy döntött nem áll vissza szombaton a versenybe.

Így Hirvonen került az élre mögötte Petter Solberggel. Ám a fordos nem tudta tartani a tempót ellenfelével, egyre jobba lemaradt, majd a hetedik szakaszon lecsúszott az útról és összetörte a Fiesta jobb elejét, kiírva magát péntekre a versenyből.


Hullottak a sztárok a Szardínia-ralin 2 Ezzel a Ford győzelmi esélyes el is szálltak, hiszen Jari-Matti Latvala sincs már versenyben. A finn már a pénteken hátrányba került egy defekt miatt, ma pedig a második szakaszon meg is állt. Egy nagysebességű jobb kanyarban lecsúszott az útról és összetörte a Fiesta hűtőjét. Bár próbálta folytatni, hamarosan végképp megállt.

Nemcsak ők búcsúztak, de Thiery Neuville is. A Citroën Junior csapat reménysége az első szakaszon borult fel autójával. Az oldalára fordult kocsit sikerült némi időveszteség után visszabillenteni, de eközben a belga pilóta megégette a kezét. Olyan súlyos volt a sérülés, hogy a közúti szakaszon navigátora vezetett, miközben ő hideg vizes palackkal próbálta hűteni. Ám még így is vállalta volna a folytatást, de a csapattal úgy döntöttek, hogy biztosan versenyezhessen szombaton és vasárnap inkább kiállnak, mert túl sok olaj folyt el a motorból.

Mikko Hirvonen eközben remekül hajtott, három szakaszon is a leggyorsabb volt és több mint egy perces előnyel vezet a második helyezett Jevgenyij Novikov előtt.

“Nem volt problémánk, nem hibáztunk. Néhányszor nehéz volt tartani a ritmust, de minden rendben ment” – mondta Hirvonen. “A versenyből még sok van hátra, mostantól maximálisan koncentrálnunk kell. Nagyon óvatosnak kell lennünk, sok veszélyes kő van az utakon. Nem kell olyan gyorsan hajtanunk, szóval remélhetőleg, minden rendben lesz.”
Hullottak a sztárok a Szardínia-ralin 3 Novikov nem ment rosszul, hiszen reggel ötödikként kezdett, de ahhoz, hogy a második helyre kerüljön kellett Loeb és Solberg kiesése, valamint Mads Ostberg műszaki gondja is. A norvég remekelt csakhogy az utolsó két szakaszon nem működött a versenyautója hátsó differenciálműve, így csak az elsőkerék-hajtás működött. A két szakasz alatt három percet veszített és egészen a hetedik helyig csúszott hátra.

Az orosz vélhetően meg sem próbálja támadni a Hirvonent, hiszen óriási a lemaradása, de ugyanúgy egypereces az előnye a harmadik helyezett Ott Tanakkal szemben, aki szintén csak veszíthetne ha valami butaságot csinálna a továbbiakban. Az óriási tehetségnek tartott észt fiúnak ez a harmadik hely lehet pályafutása eddigi legjobb eredménye.

A “csillaghullás” nyomán a top 10 egészen szokatlan módon alakul, három S2000-es autóval indul versenyző is szerepel a pontszerzők között. A legjobb közöttük természetesen a Volkswagen versenyzője Sebastien Ogier aki az abszolút negyedik helyen áll. Ráadásul a francia abszolút időt ért el a szívómotoros Škoda Fabiával, az ötödik szakaszon. Persze örült az eredménynek, de Ogier elmondta, hogy a sikerének a titka az volt, hogy ezen a szakaszon az ő autója finomabban bánik a gumikkal, mint a WRC-k.

Loeb és Neuville kiesése videón:

A 2012-es Szardínai-rali állása (8/16 szakasz):

1. Mikko Hirvonen      Citroën Total WRT DS3 WRC             1ó 56p 25,5mp M
2. Jevgenyij Novikov   M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC        +1p 09,6mp M
3. Ott Tanak             M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC        +2p 18,3mp M
4. Sebastien Ogier     VW Motorsport Skoda Fabia S2000        +3p 35,7mp
5. Chris Atkinson       WRC MINI Team Portugal JCW WRC       +3p 54,9mp
6. Andreas Mikkelsen  VW Motorsport Skoda Fabia S2000        +4p 40,3mp
7. Mads Ostberg        Adapta WRT Fiesta RS WRC                 +4p 46,0mp
8. Martin Prokop        Czech National Team Fiesta RS WRC      +7p 13,0mp
9. Karl Kruuda           Ford Fiesta S2000                              + 8p 26,2mp
10. Petter Solberg     Ford WRT Fiesta RS WRC                     +10p 15,7mp M

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre!

M=konstruktőr

A 2012-es Szardínia-rali szombaton újabb hat szakasszal folytatódik, a mezőnyre 115,92 kilométernyi gyorsasági szakasz vár.