Az autósok 53 százaléka díjemelést, 29 százaléka változatlan díjakat vár a két hét múlva meghirdetett jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifákban. Két év alatt 62-ről 80 százalékra emelkedett azok aránya is, akik már ötezer forint alatti hajlandóak lennének vállalni a biztosításváltási utánajárást. Jelentős spórolásra ugyanakkor leginkább azoknak maradt lehetősége, akik az elmúlt években nem váltottak, így aktuális díjuk még jóval a 20 ezer forint alá került tavaly év végi átlagos díjszint felett van – derül ki a kotelezo.hu oldal idei felméréséből.

Rossz meglepetést okozhat a kötelező biztosítás 2 “Sokat elmond a hazai háztartások jelenlegi helyzetéről, hogy idén már a megkérdezettek 80 százaléka lenne hajlandó váltani havi szinten 400 forintot el nem érő összeg megspórolása miatt is” –   értékeli a mintegy tízezer aktív internethasználó válaszaiból leszűrt adatokat Baksa Melinda, a kotelezo.hu vezetője. “Kérdés persze, hogy ezek az autósok mind találnak-e majd kedvezőbb ajánlatot, mint meglévő szerződésük. További díjcsökkenést idén már csak a megkérdezettek 18 százaléka vár. Így végül az sem lenne meglepő, ha az idei kampányban sem nőne, hanem a tavalyi tendenciát követve tovább csökkenne a váltók száma.”

A váltási hajlandóságot gyengítheti az is, hogy az idei évben meglepően sokan, nyolc autósból egy élt át valamilyen problémát a kötelező biztosítás legutóbbi átkötésekor. Ők főleg két negatív élményt emeltek ki: 42 százalékuk arra panaszkodik, hogy nem a megfelelő bónusz-málusz kategóriába sorolta be őket a biztosító, 30 százalékuk pedig későn kapta meg a csekket. A kártörténeti nyilvántartás mizériáját csak hosszabb távon oldhatja meg a kártörténeti azonosító szám mostani bevezetése, az idei kampány során ennek pozitív hatásait még nemigen érezhetjük.

Idén sem lesz felfutás a kiegészítő biztosításokban
A piaci szereplők szinte egyhangúlag arra számítanak, hogy az idei kampányban a korábbinál is nagyobb lesz a kedvezményesen kínált kiegészítő termékek kínálata. Ennek megfelelően a felmérés az idén rákérdezett arra is, hogy az autósok milyen kiegészítő biztosítások után érdeklődnének leginkább.
Rossz meglepetést okozhat a kötelező biztosítás 3 Az adatok szerint a legtöbben, csaknem a megkérdezett autósok harmada egy alacsony díjú, részfedezetet kínáló minicasco termék iránt érdeklődne, népszerűségben ezt követi a kátyú- és szélvédőkárra vonatkozó kiegészítő termék. A gépjármű-asszisztencia és a vadkárbiztosítás egyelőre csak viszonylag kevés autós fantáziáját mozgatja meg.

Nagy áttörésre azonban ebben a kampányban sem számíthatnak az ilyen termékeket kínáló biztosítók. A megkérdezetteknek ugyanis mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a számára fontosnak érzett kiegészítő biztosításra évi 2000 forintnál nagyobb összeget költsön.

Alapvető ismeretek hiányoznak

“A felmérés két jellemző ismerethiányra is rávilágított” – mutat rá Baksa Melinda. “Egyrészt az évközben váltók 27 százaléka még az idén is úgy tudja, hogy december 31-én van a kötelezőjének az évfordulója. Esetükben továbbra is fennáll a lehetősége, hogy rossz határidővel váltanak kötelező biztosítást, ami igen kellemetlen következményekkel is járhat számukra. Másrészt a baleseti adó mértékéről is kevesen tudnak: csupán 34 százalék tippelt a 30 százalékra. Mivel az online kalkulátorok nagy részén továbbra is az adó nélküli díjjal számolhat az autós, az első számla igen sokak számára okozhat kellemetlen meglepetést.”