Bár kefirtől lerészegedni gyakorlatilag lehetetlen, Gennagyij Onyiscsenko, Oroszország tiszti főorvosa a leghatározottabban ellenzi, hogy autót vezessen az, aki előtte “bekefirezett”. Mindezt azon a fórumon hangoztatta, amelyen felmerült, hogy a nulláról fel kellene emelni a gépjárművezetőknél megengedett alkoholszintet. Ezt azok javasolják, akik szerint a zéró tolerancia inkább csak a rendőri korrupciónak kedvez, és akár kefirezésért is bűnösnek találhatnak bárkit ittas vezetésben.

Az orosz utakon évente 30 ezren halnak meg, ugyanannyian, mint az egész Európai Unióban, jóllehet az oroszok csak harmadannyian vannak, mint az EU polgárai, és hatodannyi a kocsijuk. Miután szeptemberben egy részeg autós hét embert gázolt halálra egy moszkvai buszmegállóban, több honatya javasolta, hogy akár halállal is büntethető legyen az, aki ittasan halálos balesetet okoz.

Onyiscsenko egyébként kefirpárti, sőt, közlekedési rendőröknek kifejezetten javasolta már, hogy igyanak kefirt. Ezt még 2010 nyarán, a kánikularekordok idején tette, védőitalnak léptetve elő az erjedt tejterméket. Az orosz tiszti főorvos állandóan viccek céltáblája, mivel politikai szélkakasként javasol vagy ellenez ételeket és italokat. Amikor Moszkva viszálya Kijevvel erősödik, Onyiscsenko lebeszéli a népet az ukrán sajtokról, ha Moszkva Tbiliszivel akasztja össze a bajszát, akkor a grúz bor lesz hirtelen egészségtelen.

Onyiscsenko eddigi legemlékezetesebb egészségoltalmi felhívása tavaly decemberben hangzott el: amikor példátlan tüntetés kezdett szerveződni Vlagyimir Putyin elnök ellen, a tiszti főorvos arra figyelmeztette az embereket, hogy ne menjenek az utcákra, mert fél, hogy megfáznak.