Megdöntötte a korábbi rekordot és bekerült a Guinness Rekordok könyvébe a Mirai, egy autó, amely a világ leglaposabbja. Nevét a japán jövő szótól örökölte. A japán kocsit az Aszakucsiban található Szanjo Okajama középiskola diákjai és tanárai építették. Hat hónap alatt készült el, tizenkét diák és kilenc tanár segédletével.

A sárga autó mindössze 45,2 centiméter magas, természetesen a vezető nélkül, ami hat centivel alacsonyabb, mint a korábbi csúcstartó, a Flatmobile.

A Mirai alvázát, karosszériáját, felfüggesztését, kormányművét, ülését, lámpáit mind az iskolában készítették, a mozgatásáról gondoskodó villanymotort, illetve a szükséges elektronikai rendszereket viszont külső beszállítótól vették, a japán CQ Motors által gyártott, golfkocsi jellegű Q Car-ból emelték át.

“Kissé ijesztő vezetni a Mirait főutakon, különösen akkor, ha 40 km/óránál gyorsabban halad, mert az út nagyon közel van a vezető szemmagasságához, illetve attól is lehet félni, nehogy elgázoljon a többi autó” – mondta Kazunari Harada, a középiskola igazgatója. “Ezért az a szabályt vezettük be, ha valaki vezeti a Mirait, azt felvezető és követő autók között teheti meg.”