Ismét élénkült a használtautó-piac: 2012 harmadik negyedévében elkelt használt autók összértékének változását mutató Használtautó-index* 2,8 százalékponttal áll magasabban, mint a második negyedév végén. A lassan növekvő újautó-eladások miatt lecserélt autók mellett egyre érezhetőbben élénkíti a piacot a behozott használt járművek számának folyamatos növekedése is. A használtautó-import több mint harmadát három márka, a Volkswagen, a BMW és az Opel tette ki.

Ömlik a külföldi autó hozzánk 2 “Miközben úgy tűnik, a használt személyautók átlagára a másfél millió forintos szint körül stabilizálódik, a harmadik negyedévben ismét valamivel több használt jármű cserélt gazdát, mint az előző időszakokban” – értékelte az adatokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője.

A piacot egyre nagyobb mértékben befolyásolja a használt autók importja: miközben 2010-ben az eladások teljes mennyiségének alig négy százalékát tették ki a behozott személygépkocsik, az idei év első kilenc hónapjában ez az arány már 11,6 százalék volt.

Ömlik a külföldi autó hozzánk 3 Az idei év első kilenc hónapjában 84 százalékkal több autót hoztak be az országba, mint egy évvel korábban. Mindez több okra vezethető vissza. Egyrészt az újautó-eladások továbbra is igen alacsony szinten, évi 50 ezer körül mozognak, így továbbra is nagyon alacsony a néhány éves belföldi autók kínálata. Másrészt az év eleji, a regisztrációs adót érintő kedvező változások az év során erősödő forintárfolyammal párosultak, ami előnyösebb áron tette elérhetővé a külföldi használt autókat.

Az import további előnye, hogy rugalmasan képes igazodni a valós vásárlói igényekhez. A behozott autók között a három legnépszerűbb márka a Volkswagen, a BMW és az Opel volt az első kilenc hónapban, ez a sorrend pedig pontosan egyezik a Használtautó.hu oldalain leggyakrabban keresett márkákkal.
Ömlik a külföldi autó hozzánk 4 A behozatali lista következő három helyét a Ford, a Mercedes és az Audi foglalja el. A keresések számát tekintve a két német presztízsmárka ugyan megelőzi a Fordot, ám azok átlagosan magasabb árfekvése miatt a keresők egy része végül egy könnyebben elérhető márkát választ magának. A kereséseket tekintve a nyolcadik leggyakoribb márka a Suzuki, de ezen igények legnagyobb részét a hazai piac elégíti ki, így ez a márka nem került fel az import használt autók márkáinak tízes listájára.

*A Használtautó-index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.