Sebastien Loeb egyelőre nem mutatta meg a képességeit a rali-világbajnokság csütörtökön kezdődött francia versenyén. Bár a szülővárosán is áthaladó futamán a kilencedik bajnoki címét is megszerezheti, egyelőre visszafogottan kezdett. Nemcsak a délelőtti shakedownon maradt el ellenfeleitől, de a délutáni első gyorsaságin is.

A Citroën szupersztárja, aki jövőre már csak maximum öt versenyt tervez, csupán a hetedik időt érte el a Strasbourgban 3,63 kilométer hosszú, kétkörös szakaszon. Loeb 1,6 másodperccel lassabb volt, mint a leggyorsabb pilóta, de nem azért mert spórolt, gondjai voltak.


Loeb gondokkal kezdett a Francia-ralin 2 “Rendben volt a szakasz, de egy kicsit szenvedtem az első körben, mert nem voltam elégedett az itinerrel” – mondta. “Ezt a szakaszt nem a normál pályabejáró autómmal írtuk fel és a jegyzetek egy kissé rosszak voltak. A második körben próbáltam változtatni a ritmusomon.”

A Citroënnek egyelőre nincs oka panaszra, hiszen az első szakaszt így is egy DS3 WRC-vel versenyző pilóta nyerte, Thiery Neuville, a junior csapat tagja, akinek ez mindössze a harmadik szakaszgyőzelme. Ő 2 perc 44,7 másodperc alatt teljesítette a szakaszt. “Keményen készültem erre a versenyre, remélem, kifizetődik a munka” – mondta.

A fiatal belga versenyző mögött Jari-Matti Latvala áll a második helyen 0,8 másodperces lemaradással. “Elégedett vagyok az idővel, mert elkövettem néhány kisebb hibát, ami vélhetően néhány tizedbe került” – értékelt a Ford versenyzője. “Mindig nehéz közvetlenül a start után a szakaszra hajtani, mert nincs lehetőség felmelegíteni a gumikat. Nehéz volt megtalálni a ritmust a hideg gumikon, de néhány kanyar után kezdtek bemelegedni és már jobb lett az érzés”
Loeb gondokkal kezdett a Francia-ralin 3 A 3-5. helyen álló Dani Sordo, Petter Solberg és Mikko Hirvonen azonos idővel teljesítették a pályát, eredményük nem meglepő, annál inkább az a hatodik helyen szereplő Sebastien Chardonnet teljesítménye. A tavalyi francia junior bajnokság második helyezettje most először versenyez a DS3 WRC-vel és gyorsabb volt, mint Loeb.

A legjobb tíz közé Ott Tanak, Jevgenyij Novikov és Chris Atkinson került be. A Le Mans-győztes Romain Dumas a 14. idővel zárt, míg a háromszoros WTCC-bajnok Yvan Muller a 26. Nasszer Al-Attijah már a szakasz legelején elvesztette lehetőségét egy jó eredményre, miután megpördült és húsz másodpercet veszített.

A Francia-rali állása (1/22 szakasz):

1. Thierry Neuville           Citroën Junior WRT DS3 WRC          2 p 44,7 mp M
2. Jari-Matti Latvala        Ford WRT Fiesta RS WRC                +0,8 mp M
3. Dani Sordo                 Prodrive MINI JCW WRC                  +1,3 mp
4. Petter Solberg            Ford WRT Fiesta RS WRC                +1,3 mp M
5. Mikko Hirvonen           Citroën Total WRT DS3 WRC            +1,3 mp M
6. Sebastien Chardonnet  FFSA Citroën WRT DS3 WRC            +1,4 mp
7. Sebastien Loeb           Citroën Total WRT DS3 WRC            +1,6 mp M
8. Ott Tanak                  M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC    +2,5 mp M
9. Jevgenyij Novikov        M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC    +3,6 mp M
10. Chris Atkinson           WRC MINI Team Portugal JCWs WRC  +4,2mp

Részletes eredményekért kattintson erre a linkre

A Francia-rali holnap már igazi raliszakaszokkal folytatódik, miután a mezőny Alsace régió útjait veszi birtokba. A csütörtöki esős időt követően bizonyosan lesznek olyan szakaszok, ahol nem száradt fel teljesen a pálya, így a gumiválasztás a reggeli szervizben kritikus pont lehet.

Videók a shakedown-ról: