Kevesebb az ittas tinédzser autós 2 Kevesebb, mint felére csökkent az alkoholfogyasztás mellett autót vezető középiskolások száma az Egyesült Államokban két évtized alatt, részben az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szigorúbb szabályozása miatt – közölték amerikai szövetségi egészségügyi szakemberek.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatóinak tanulmánya szerint 2011-ben a 16 év feletti középiskolás diákok 10,3 százaléka ismerte el, hogy a megelőző harminc napban ital hatása alatt vezetett, míg 1991-ben ez az arány még 22,3 százalék volt.

A CDC illetékesei szerint a mintegy 54 százalékos visszaesés annak köszönhető, hogy időközben szigorúbb törvények születtek az ittasan vezetőkkel szemben, másrészt szigorodtak a kamaszok lehetőségei is az autóvezetésre, például szűkült a napszak hossza, amikor hivatalosan vezethetnek.

Az elmúlt évben a csökkenés ellenére közel 1 millió középiskolás ült úgy autóba, hogy előtte alkoholt fogyasztott – áll a jelentésben. Az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés évente 800 halálesetnél merül fel az adott korosztály tagjainál, és továbbra is a közlekedési baleset a vezető halálok a 16-19 évesek körében.

Az országos felmérésben 41 szövetségi állam több ezer középiskolájában kérdezték ki a diákokat. Az eredmények szórtak, a legkevesebb diák (4,6 százalék) Utah államban vezetett alkoholfogyasztást követően, míg a legtöbb (14,5 százalék) Észak-Dakotában. Az ittas vezetésben érintett diákok átlagosan 85 százaléka mondta, hogy ugyanazon időszakban előfordult nála a napi öt adag alkoholnál nagyobb mennyiségű italozás, melyet rohamszerű ivászatnak neveznek a szakemberek.

Forrás: MTI