Az izgalmas sportautók soha nem hiányozhattak a Honda kínálatából, s ez a jövőben sem lesz másként – szögezte le Takanobu Ito, a Honda vezérigazgatója, aki nemrég felvázolt az japán gyár Európára vonatkozó terveit.


Többek között megerősítette, hogy hamarosan elkészül az új NSX. Az autó formailag várhatóan követi a 2012 januárjában bemutatott tanulmány megoldásait. Az azonban biztos, hogy a középmotoros sportkocsi hibrid motor kerül, a V6-os benzinest három villanymotor segíti nagyobb teljesítmény, illetve kisebb fogyasztás eléréséhez. 2015-re tehető az új NSX bemutatkozása.

Ennél azért hamarabb, várhatóan már jövőre megérkezik az új Civic Type R, amelyet a Honda a túraautó-világbajnokságban való bekapcsolódásával párhuzamosan fejlesztenek. Ito bejelentése szerint a teljesítmény és a kezelhetőség terén is új mércét állíthat kategóriájában, a tervek szerint a leggyorsabb fronthajtású autóként debütál majd a Nürburgringen. A hírek szerint a WTCC versenyautóhoz hasonlóan 1,6 literes turbómotort kap,nagyjából 220 LE teljesítménnyel.

Az európai tervek között szerepel egy kompakt szabadidő-autó bevezetése is, ami a Jazz következő generációjának padlólemezére épül. Ezzel a modellel a kis SUV-k egyre növekvő mezőnyében kíván versenyezni a márka.

A hajtásláncok tekintetében a hibridekben látja a jövőt a Honda. Az NSX-é mellett további két rendszert fejleszt a cég.  Elsőként egy kompakt, alacsony súlyú, egymotoros rendszert dolgoznak ki, ami a világ legtakarékosabb hibridjeként kerülhet forgalomba. Emellett készül egy erősebb, kétmotoros hibrid hajtáslánc a középkategóriás járművek mozgatására, illetve az NSX-hez készülő.

További hír, hogy a 2008-ban bemutatott FCX Clarity óta nagyot lépett előre az üzemanyagcellás technika terén, a gyártási és üzemeltetési költségeket sikerült jelentősen lefaragni, és a rendszer is sokkal kifinomultabbá vált. Ha minden a terv szerint alakul, három éven belül elindulhat az új üzemanyagcellás jármű sorozatgyártása, mely Európa mellett Japánban, valamint az Egyesült Államokban is megjelenhet a szalonokban.