A francia Renault gyárbezárásokat fontolgat az európai értékesítési nehézségek miatt. A vállalat vezetése már tárgyal az érintett szakszervezetekkel a versenyképesség javításának szükségességéről – mondta a német Automobilwoche című lapnak a társaság igazgatósági tagja.

Carlos Tavares az interjúban utalt arra, hogy a Renault-nak komoly problémái vannak a versenyképesség területén Nyugat-Európában és Franciaországban egyaránt. Carlos Ghosn, a Renault vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy Franciaországban egyelőre nem tervezik munkahelyek megszüntetését. Ugyanakkor aggasztónak nevezte a Renault helyzetét, mert a gyár elveszíti alapvető bázisát, a francia piacot.

A Renault előrejelzése szerint eladásai 13 százalékkal esnek Franciaországban és nyolc százalékkal Európában. Korábban a PSA Peugeot Citroën bejelentette, hogy nagyjából tízezer munkahelyet szüntet meg Franciaországban, a kapacitáskihasználás hiánya miatt. A Renault nem igen tud ilyen döntést meghozni, mert a PSA-val ellentétben nem teljesen privát vállalat, hanem az államnak is van tulajdonjoga.

Ugyanakkor a Renault-Nissan csoport bejelentette, hogy kibővítené együttműködését a Daimlerrel, megosztva sebességváltóit a Mercedes-Benz kompakt modelljeivel, ugyanakkor új közös motor fejlesztését indítják be, amelyből 3 millió darab is készülhet. A 2010-ben létrejött megállapodás nyomán közösen fejlesztik a következő Twingo/smart modellt, miközben a Renault Kangoot módosítva elkészült a Mercedes Citan, illetve Renault motort is használnak az A-osztályban.

Forrás: MTI