A többletkapacitás miatt elkerülhetetlen néhány üzem bezárása Európában, mivel számos európai autógyártó minden egyes autót veszteséggel ad el – mondta Philippe Varin, a francia PSA Peugeot Citroën autógyártó vezetője a Párizsi Autószalon alkalmából.

Az európai értékesítési nehézségek miatt a PSA további milliárdos veszteségek elé néz. Amint azt a cégvezér a francia Les Echos gazdasági lap csütörtöki számában megjelent interjúban kifejtette, a PSA-nak valószínűleg 2014-ig havonta háromjegyű milliós nagyságrendű euróösszeget kell majd veszteségként elkönyvelnie. “Ez azonban 2013 folyamán az eddigi havi 200 millióról 100 milliós nagyságrendre csökken” – tette hozzá.

A PSA Peugeot Citroën legfontosabb piacain, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban a mélyülő válság miatt visszaeső kereslet következtében az első fél évet 819 millió euró veszteséggel zárta. Az autógyártó emiatt egy üzem bezárására és 8 ezer dolgozó elbocsátására kényszerül.

Varin azonban úgy látja, hogy az európai többletkapacitás miatt más gyártók is üzembezárásokra fognak kényszerülni. “Mi nyilvánosságra hoztuk terveinket, és más gyárak is hasonló lépésekre fognak kényszerülni” – mutatott rá a vezérigazgató, aki szerint több konkurense autónként nagyobb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, mint a PSA.

A PSA az első fél évben autónként 350 euró (100 ezer forint) üzleti eredmény szintű veszteséget szenvedett el, míg versenytársai közül többen 500-600 eurót (140-170 ezer forint). “A helyzet tarthatatlan” – hangsúlyozta. “Az európai többletkapacitás problémáját csak üzembezárásokkal lehet megoldani.”

A cégvezér szerint az európai személyautó- és kishaszongépjármű-piaci forgalom az idén 8 százalékkal csökken, szemben a korábbi 5 százalékos csökkenést jelző prognózissal.

Forrás: MTI