Számos civil szervezet, egyesülés és városlakó csatlakozott a budapesti Park(ing) Dayhez, hogy egy napon keresztül mindenki bemutassa saját alternatíváját egy-egy parkolóhely újragondolásához – közölték a szervezők az MTI-vel.

Szombaton 10 és 16 óra között a Nagykörút Oktogon és Nyugati tér közötti szakaszán lesz akciófestés a Magyarországi Roma Galéria Egyesület szervezésében, törzsi hastánctanítás és performanszok, Sündörgő irodalmi cserepiac és olvasósarok, backgammonverseny és japán papírhajtogatás, gyerekjátszó és számos interaktív program.

A Karc Kör “hagyj nyomot” installációt készít, a Go Mobility alternatív járműkölcsönzést mutat be, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány játékos oktatást tart a balesetmegelőzésről. Az Organikuskert.hu csapata az organikus kertészkedésbe avatja be a látogatókat, a Magyar Kerékpárosklub pedig érdekvédelmi képviseletet telepít az egyik parkolóba.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a városi közterületből egyre nagyobb darabot kihasító gépjárművek okozta problémákra, és kritikai párbeszédre ösztönözzön a fennálló városi élettér és életmód minőségi átalakulásáról és alakításáról – állítják a szervezők.

A Park(ing) Day ötlete a Rebar Art & Design Studiótól származik, amelynek csapata 2005-ben San Franciscóban egyetlen parkolóhelyet – a parkolóóra tarifáját kifizetve – gyeppel, paddal és fával parkosította. Két órán keresztül az ideiglenes miniparkot bárki igénybe vehette, a parkolóóra lejártával pedig feltakarítottak és eredeti állapotába visszaállítva hagyták ott a parkolóhelyet. Az azóta nemzetközi civil mozgalommá alakult kezdeményezés nyomán a világ egyre több városában megrendezik a Park(ing) Day-t minden év szeptemberében.

Bár a kezdeményezés hivatalos napja szeptember harmadik péntekje, Budapesten ebben az évben az esemény időpontját az autómentes naphoz kapcsolódva szeptember 22-re, szombatra hirdette meg a budapesti Park(ing) Dayt szervező Karc Kör.