Pozitívnak nevezte az újra életbe léptetett dugódíj első napjának mérlegét Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere. Hétfőtől, a több mint egymillió háromszázezer lakosú észak-olasz város centrumában, az úgynevezett C zónában ismét fizetőssé vált a gépjárművel való behajtás. Reggel fél nyolctól este fél nyolcig minden egyes belépésért öt eurót kell fizetni.   

Az első nap 89 972 autó hajtott be Milánó központjába, harminc százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptember ugyanezen napján.    

A milánói dugódíjat január 16-án vezették be, majd július 26-án az önkormányzat kénytelen volt felfüggeszteni az olasz legfelsőbb közigazgatási bíróság ítéletének eleget téve. A bírósághoz egy Milánó központjában levő parkolóház fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt csökkent autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott számára.

A közigazgatási bíróság első fokon elutasította, a fellebbviteli bíróság hely adott a parkolóház kérelmének. Milánó városa is fellebbezett és az újabb ítéletre várva kísérleti jelleggel hat hónapra visszavezette a dugódíjat.      

A korábbi szabályokhoz képest újdonságnak számít, hogy most díjkedvezményt kap a C-zóna parkolóházait használó autós és a Milánóban vásárlónapnak tartott csütörtökön este fél nyolc helyett már hat órától nem kell dugódíjat fizetni.   Az idén az első hat hónapban a dugódíj 11 millió eurót hozott az Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városaként ismert Milánó kasszájába.      

Forrás: MTI