Augusztusban sorban már a tizenegyedik hónapban zsugorodott az európai autópiac, Magyarországon ezzel szemben kissé bővült – derül ki az európai autógyártók szövetségének (ACEA) kedden közzétett kimutatásából.


Az adatok szerint augusztusban az egy évvel korábbinál 8,9 százalékkal kevesebb, összesen 688 ezer új kocsit helyeztek forgalomba, a megelőző, júliusi 7,8 százalékos visszaesést követően. Idén januárban még majdnem egymillió autó kapott rendszámot az Európai Unióban. Az összeállítás szerint Magyarországon augusztusban mintegy 3500 új autó került forgalomba, 3,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az első nyolc hónap értékesítési adatai is jobbak Magyarországon, mint az EU-ban: 18 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett autók száma, több mint 35 ezerre, miközben az unióban 7,1 százalékos volt a nyolchavi visszaesés.

Ugyanakkor Magyarországon is lassult a növekedési ütem, mert júniusban még ötezer új autó kapott rendszámot, 17,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Egyre kevesebb autó fogy Európában 3

Továbbra is a Volkswagen csoport Európa vezető autógyártója, a tavalyi nyolc hónap teljesítményével közel azonos, 2,052 millió autót forgalmazott idén szeptemberig, a Volkswagen mellett többek között az Audit, a SEAT-ot, a Škodát is összefogó társaság. Bár a PSA Peugeot Citroën 13,5 százalékos csökkenést kénytelen elkönyvelni, így is eladtak 1,001 millió személygépkocsit. A Renault csoport 713 ezer (-16,3%), a GM csoport 685 ezer (-11,9%), a Ford 625 ezer (-12,3%), a FIAT csoport 543 ezer (-17,1%) darabos eladást mutatott.

A legtöbb gyártó ugyan negatív eredményeket jegyez, de a Jaguar, a Land Rover, a Lexus, a Hyundai és a Kia a tavalyinál jobb számokkal dicsekedhet.