Feleannyi autóshirdetést adnak fel a legszegényebb megyékben, mint a gazdagabb országrészekben – ez is jól jelzi, hogy a fejletlenebb régiókban jóval kevesebben képesek öreg autójukat újabbra cserélni – derül ki a Használtautó.hu adataiból.

Ragaszkodnak a szegények az autóhoz 2 “A gazdaságilag fejletlenebb megyékben élők körében sokkal jellemzőbb, hogy a régi autó megtartása az egyetlen alternatívája annak, hogy a család továbbra is rendelkezzék gépkocsival” – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. “Statisztikáink szerint míg Budapesten 1000 autóból egyidejűleg 33-at kínálnak eladásra, a legkisebb egy főre eső GDP-vel rendelkező Nógrádban ez a szám a 15-öt sem éri el. A fenti tendenciát mutatja az a tény is, hogy miközben a fővárosban a használt autók kínálatának átlagéletkora 8,7 év, addig Nógrádban átlagosan 12,4 évesek a meghirdetett személygépkocsik.”

Országos szinten már harmadik éve 10 év felett jár a meghirdetett használt autók átlagéletkora, ami nem meglepetés, hiszen idén is várhatóan kevesebb mint harmad akkora (a várakozások szerint 53 ezer db) lesz az utánpótlást biztosító újautó-eladások száma, mint a válságot megelőző teljes évben, 2007-ben (177 ezer db).

A meghirdetett árak is jelentős területi szóródást mutatnak: miközben 7 megyében átlagosan 1,3 millió forint alatt kínálják a használt személykocsikat, 2 megyében 1,8 millió forint felett jár ez az érték, Budapest pedig még ebből a mezőnyből is kiemelkedik a 2,4 millió feletti átlagával.
Ragaszkodnak a szegények az autóhoz 3 A használtautó-tulajdonosok országos átlagban 1,7 millió forintot várnak járműveik ellenértékeként, ám az oldal adatai szerint csak akkor számíthatnak sikerre, ha jelentősen engednek az elképzelt összegből: az eladás miatt lekerülő, átlagosan 24 napig fenntartott hirdetésekben szereplő átlagár már mindössze másfél millió forintot tesz ki.