Sebastien Loeb választhat elsőként rajtpozíciót a pénteken kezdődő Wales-rali első napjára, miután  ő teljesítette a leggyorsabban a verseny időmérő szakaszát.  A szerda délután lezajlott eseményre a délelőtt teljesített szabadedzés után vágtak neki a résztvevők, hűvös szeles időben.

A nyolcszoros világbajnok 2 perc 22,260 másodperc alatt teljesítette a Walters Arena 3,91 kilométeres murvás pályáját. “Jó menet volt” – mondta a címvédő. “Csináltam egy vagy két apróbb hibát, de elégedett vagyok, nem esett az eső nálam”.


Loeb nyerte a brit időmérőt 2 És valóban, a délután a Citroën versenyzőjének a többiekkel ellentétben mázlija volt. Száraz körülmények között teljesíthette a pályát. Nem úgy Petter Solberg, aki az esőt követően elsőként vágott neki a pályának, dühös is volt az időjárás miatt.”Ez hihetetlen” – mesélte, miután 0,051 másodperccel kikapott Loebtől. “Amikor a startvonalhoz értünk elkezdett esni. Nem tudtam milyen lehet a tapadás, és túl korán fékeztem néhány kanyar előtt. Ez eléggé bosszantó, de továbbra is egy célom van, és az a győzelem.”

Mikko Hirvonen volt a harmadik leggyorsabb, megelőzve Thiery Neuville-t, aki most először vesz részt a walesi futamon. A verseny tavalyi győztese Jari-Matti Latvala csak ötödik lett a másik gyári Forddal. A Finn tíz éve a Brit-ralin szerepelt először vb-futamon, talán az emlékek segítik majd, hogy felvegye a tempót.
Loeb nyerte a brit időmérőt 3 Loeb ellen ugyanis tökéletes verseny kell, ezt bizonyítja a legújabb statisztika. Eddig összesen 160 vb-futamon indult, de ezek közül 12-ön Citroën Saxo-val történt. A 148 WRC-vel teljesített versenye közül a legutóbbi, Német-ralin elért sikere nyomán már 74-et nyert meg. A versenyei felét. Nincs hozzá mérhető.

A statisztikában legközelebb álló a kenyai Sardar Joginder Singh Bhachu, aki a hetvenes években volt aktív, csak nyolc futamon indult, de kétszer megnyerte a Szafari-ralit. Miki Biasion a harmadik 21,79 percent százalékkal.

Ráadásul Loeb az elmúlt négy évben háromszor nyerte meg a Wales-ralit, tavaly is csak egy néző miatt állt ki az első helyről, amikor az közúton frontálisan nekihajtott a versenyautójának. Vele szemben Solberg áll négy győzelemmel, de a legutolsó is 2005-ben volt.

A Wales-rali időmérő edzésének eredménye:

1. Sebastien Loeb      Citroën Total WRT DS3 WRC     2p 22.260mp M
2. Petter Solberg       Ford WRT Fiesta RS WRC             +0.051mp M
3. Mikko Hirvonen       Citroën Total WRT DS3 WRC         +0.872mp M
4. Thierry Neuville       Citroën Junior WRT DS3 WRC        +0.878mp M
5. Jari-Matti Latvala    Ford WRT Fiesta RS WRC             +1.133mp M
6. Mads Ostberg         Adapta WRT Fiesta RS WRC          +1.271mp M
7. Nasser Al-Attiyah    Qatar WRT Citroen DS3 WRC         +1.589mp M
8. Ott Tanak              M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC  +1.818mp M
9. Matthew Wilson      M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   +2.217mp
10. Evgeny Novikov    M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   +2.828mp M
11. Chris Atkinson      WRC MINI Team Portugal JCW WRC  +3.617mp
12. Martin Prokop       Ford Fiesta RS WRC                      +4.222mp
13. Jannie Habig        M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC  +10.474mp
14. Paulo Nobre         WRC MINI Team Portugal JCW        +11.558mp

A felsorolt versenyzők csütörtök délután a hivatalos rajtceremónia során választhatják ki rajtpozíciójukat az időmérő edzésen elért eredményük alapján. A csapatoknak igazán szükségük lesz az időjósokra, ha pénteken esne, elől kell rajtolni, ha száraz idő várható, jobb a végén indulni.