A görögországi Patrasz egyetemének munkatársai húsz egészséges önkéntessel tesztelték az általuk kifejlesztett hőkamerás eljárást.

A kísérletbe bevont emberek egy pohár (3,3 deciliter) sört hajtottak fel, majd ezt 20 perces időközönként még háromszor megismételték. Mind a négy adag alkoholtartalmú ital után infravörös felvételek készültek az önkéntesek arcáról, az utolsó kép 20 perccel a negyedik sör legurítását követően.

Az arcokról készült hőkamerás felvételeket egy algoritmus segítségével elemezték, amelyhez az arc különböző területeinek, pontjainak hőmérsékletére és a hőmérséklet-változására volt szükség bemenő adatként.

A technológiát felhasználhatják arra, hogy közterületekre, repülőtérre belépés előtt felmérjék a közeledő állapotát, de akár alkoholvásárlásnál is ilyen arcszkennelés alapján dönthetik majd el, hogy kiszolgálják-e a vevőt – idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Az is elképzelhető, hogy a jövőben akár autókban, buszokban, kamionokban felhasználják, hogy ellenőrizzék alkalmas-e vezetésre a sofőr, ahogy már több sorozatgyártású járműben van a vezető fáradságát kiszűrő megoldás is.  

Forrás: MTI