Állítólag Robert Kubica július elején a Ford csapatával közösen tesztelt egy Fiesta RS WRC raliversenyautót. A korábbi Forma-1-es versenyző másfél éve szenvedett súlyos balesetet egy raliautó volánjánál, miután a pályát szegélyező korlát átszúrta azt. Az eset a 2011-es Forma-1-es szezon előtt történt, a lengyel azóta sem versenyzett. Már számos hír, pletyka jelent meg az állapotáról, de semmi egyértelmű. 
Most állítólag Kubica a Circuit des Ecuyers pályán vezetett Franciaországban egy Ford Fiesta WRC-t. A Ford ralicsapata aktuális pilótáikkal, Petter Solberggel és Jari-Matti Latvalával tesztelt a kis versenypályán ugyanakkor ott. 

Chris Loriaux, a Ford Fiesta WRC versenyautókat építő M-Sport technikai igazgatója megerősítette, hogy versenyzőik mellett volt egy harmadik résztvevő is, “egy titkos vezető, aki nem akarja, hogy bármi is nyilvánosságra kerüljön az együttműködésről” – jellemezte.  
A Kubica-elméletet vélhetően Loriaux további mondatai vetették fel. “Amikor először kapcsolatba kerültünk, azt mondta nem biztos, hogy fizikálisan bírni fogja a munkát, de minden remekül ment. ”  Loriaux azt is elárulta, hogy saját költségen vett részt a programon a vezető és remekül dolgozott, miközben igen érdekes visszajelzéseket adott. 
Kubica mindig is kedvelte a rali-világbajnokságot. Indult több kisebb versenyen is, miközben állítólag vásárolt is egy régebbi WRC-t. Lehetséges, hogy egy második karriert készít elő egy új szakágban. Gyári csapatnál minimális az esélye, de ismertsége révén megfelelő támogatókat szerezhet, amely nyomán kellő pénz állhat a rendelkezésére.