A közúti közlekedési balesetekben meghalt személyek száma az év első hét hónapjában 2,19%-kal megemelkedett a 2011-es év azonos időszakához viszonyítva, az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti közlekedési baleseten belüli aránya 10%-ról 11%-ra nőtt. Emiatt az országos rendőrfőkapitány 2012. augusztus 10-20. közötti időszakra fokozott rendőri jelenlétet rendelt el a közutakon.


A rendőrök dolgoztak is. Minden intézkedés során ellenőrizték az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök használatát. Ebben az időszakban összesen 52 835 fő ittasságát ellenőrizték, 834 esetben pozitív eredménnyel. Ezek közül 385 fő személygépkocsi vezetője, 365 viszont kerékpáros volt. Biztonsági öv használata nélküli közlekedést 981 esetben fedtek fel az egyenruhások. A megállás és a várakozás tilalma megszegése miatt 882 esetben közigazgatási bírságot szabtak ki.
Az akció során a sebességmérőket is bevetették a rendőrök, ami nyomán megdöbbentő eredmények születtek. Az említett időszakban a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megsértését 26 282 esetben fedték fel a rendőrök, naponta közel kétezer-négyszáz gyorshajtót mértek be a rendőrök – olvasható az ORFK-OBB hírében
Mindennek azonban végül volt eredménye, miután korábban a halálos kimenetelű balesetek túlnyomó részben a hétvégéken, illetőleg a gyorsforgalmi úthálózaton történtek, a fokozott jelenlét időszakában viszont kevesebb halálos baleset történt és ezzel együtt kevesebben is haltak meg útjainkon, mint a megelőző három hétvégén.