Októbertől forgalmazzák Európában a Skoda modellskáláján a Fabia és az Octavia közé pozícionált Rapidot, amelynek csütörtökön kezdődött meg a gyártása. Az autó jövőre Kínában, majd 2014-ben Oroszországban is kapható lesz.

Jelenleg napi 800 gépkocsit gyártanak, amit fokozatosan 1200 darabra növelnek. Az új Rapidot hivatalosan a szeptemberi Párizsi Autószalonon mutatják be a nagyközönségnek.

Éppen a Fabia és az Octavia között

A Rapid összesen hétféle – öt benzines és két dízeles – motorral lesz kapható, hossza 4,48 méter, szélessége 1,7 méter, a csomagtartó űrtartalma 550 liter (1490-re bővíthető). Az autó öt személy szállítására alkalmas.

“Zöldet adtunk a Skoda Rapid sorozatgyártásának. Ez a kocsi új elemeket visz a kompakt kocsik osztályába, és a Skoda Auto 2018-ig szóló növekedési stratégiájának fontos részét képezi” – jelentette ki Winfried Vahland, a Skoda igazgatótanácsának elnöke.
 
Vahland szerint a Rapid a cseh autógyár második legfontosabb modelljévé válik. Kínában és Oroszországban a modell speciális, helyi követelmények szerint módosított változatát fogják árusítani. A modell egyik módosított változatának gyártását Indiában is beindította a Skoda.

A Rapid árát hivatalosan eddig nem közölték. Prágai lapértesülések szerint a csehországi árnak valamivel 300 ezer korona (3,3 millió forint) alatt kellene kezdődnie.