Az augusztus 20-i ünnepen, illetve az azt megelőző hétvégén változásokra kell számítani a fővárosi tömegközlekedésben, a közutakon és a Duna-hidakon.

Augusztus 20-án a metró- és HÉV-vonalak, valamint a fontosabb felszíni járatok a tűzijátékra való eljutás és a hazautazás érdekében sűrűbben közlekednek. Azon főbb BKV-járatok, melyek utolsó járatai más napokon nem az utolsó metróhoz csatlakoznak, meghosszabbított üzemidővel közlekednek és bevárják az utolsó szerelvényeket.

Közúti lezárások, forgalomkorlátozások az ünnepi rendezvények miatt – Buda:

A Bem rakpart – Lánchíd utca – Clark Ádám tér térségében zajló programsorozat miatt augusztus 19-én (vasárnap) és 20-án (hétfőn) egész nap, illetve augusztus 21-én (kedden) hajnali 4:30-ig lezárják a forgalom elől a Bem József rakpartot a Bem József tér és Jégverem utca között, valamint a Lánchíd utcát is.

Augusztus  19-én (vasárnap) 12 órától augusztus 21-én (kedden) 4:30-ig lezárják a Budai alsó rakpart Halász utcai felhajtóját. (Vasárnap 12 óráig a Fő utca irányából folyamatosan biztosított a Budai alsó rakpart megközelítése a Halász utcai lehajtónál.) A Fő utcára ezen időszakban a Batthyány tér felől a Ponty utcáig már csak célforgalomban lehet behajtani. A Fő utca további, Clark Ádám térig terjedő szakaszát lezárják. A Fő utcában a Batthyány tér és a Csalogány utca között két irányban haladhat majd a forgalom.

Augusztus 19-én (vasárnap) déli 12 órától augusztus 21-én (kedden) 4:30-ig lezárásra kerül a forgalom elől az Alagút és a Lánchíd.

A vízi- illetve légiparádé, majd a tűzijáték miatt augusztus 20-án, hétfőn, 9:00 órától augusztus 21-én, kedden hajnalig megállási tilalomra és lezárásokra kell számítani a Szent Gellért rakparton, a Döbrentei téren és a Budai alsó rakparton az Üstökös utca és a Rákóczi híd között.

A tűzijáték idején augusztus 20-án, hétfőn délután kb. 17 órától Budán a Duna és a Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Villányi út – BAH-csomópont – Alkotás utca – Krisztina körút – Vérmező út – Margit körút – Bem József utca – Tölgyfa utca – Margit híd által közrefogott területet lezárják a forgalom elől, kb. éjfélig. A lezárt zónát határoló utakon lehet majd közlekedni, a Margit hidat kivéve, mely a tűzijáték idején zárva lesz a közúti forgalom előtt.

A tűzijáték idején megnövekvő gyalogos forgalom esetén időszakosan a Petőfi hidat is lezárhatja a rendőrség. A fenti zárási időtartamban a zónába eső Lánchíd, Erzsébet híd és Szabadság híd lezárására is sor kerül.

Pesten az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:

A Szent István Bazilika előtti területen tartják a Szent Jobb körmenetet. A szentmise idején, várhatóan augusztus 20-án, hétfőn délután 14 órától este 20 óráig a Bazilika két oldalán elhelyezkedő utcákat, a Szent István teret valamint a Hercegprímás utca József Attila utca és Arany János utca közötti szakaszát lezárják. A körmenet a Zrínyi utca – Október 6. utca – (a résztvevők nagy létszáma esetén a Sas utca, Nádor utca) – József Attila utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Arany János utca – Sas utca útvonalon érik el a Bazilikát. A körmenet útvonalát, az Október 6. utca Arany János utca és József Attila utca közötti szakaszát, a Sas utca Arany János utca és József Attila utca közötti szakaszát, a Hercegprímás utca Arany János utca és József Attila utca közötti szakaszát, a Nádor utca Arany János utca és József Attila utca közötti szakaszát, valamint a József Attila utca Bajcsy-Zsilinszky út és Széchenyi István tér közötti szakaszát várhatóan 17:30-tól zárják le. Mindezekben az utcákban megállási tilalom lép érvénybe augusztus 19-én, vasárnap este 20 órától augusztus 21-én hajnalig.

Augusztus 19-én, vasárnap 17:30 és 19:30 között, a Tisztavatás főpróbájának idejére lezárják az V. kerületi Kossuth Lajos teret a közúti forgalom elől.

Augusztus 20-án, hétfőn 6 és 11 óra között le lesz zárva a Kossuth Lajos tér a forgalom elől. A vízi- és légiparádé idején, augusztus 20-án, hétfőn délelőtt 10 órától 11:45-ig lezárják a járműforgalom elől a Margit hidat. A tűzijáték idején, augusztus 20-án, hétfőn délután kb. 17 órától Pesten lezárják a Duna és a Margit híd – Szent István körút – Nyugati tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Kálvin tér – Üllői út – Ferenc körút – Petőfi híd által közrefogott területet lezárják a forgalom elől, kb. éjfélig. A lezárt zónát határoló utakon lehet majd közlekedni, a Margit hidat kivéve, mely a tűzijáték idején zárva lesz a közúti forgalom előtt. A tűzijáték idején megnövekvő gyalogos forgalom esetén időszakosan a Petőfi hidat is lezárhatja a rendőrség. A fenti zárási időtartamban a zónába eső Lánchíd, Erzsébet híd és Szabadság híd lezárására is sor kerül.

A tűzijáték idején a Széchenyi István téren az MTA parkolójában megállási korlátozást vezetnek be augusztus 20-án, hétfőn reggel 8 órától 21-én, kedden 04:30-ig. A vízi- és a légiparádé miatt további megállási tilalmak és lezárások várhatóak a Széchenyi felső rakparton, a Pesti alsó rakparton a Margit híd és a Közraktár utca között, a Március 15. téren és a Belgrád rakparton.

A közterületeken a hosszú hétvége napjain, augusztus 18-án, szombaton, 19-én, vasárnap, valamint 20-án, hétfőn nem kell fizetni a parkolásért.