A következő napokban 23 új mentőautót állít szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, a flotta egy darabját hétfőn mutatták be Budapesten. A sajtótájékoztatón újabb mentőautók beszerzéséről szóló szerződést is aláírtak. Ennek értelmében 1,45 milliárd forintos forrásból év végéig további 60 új esetkocsival gazdagodhat a mentőszolgálat járműparkja.


Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: egy uniós fejlesztés révén hamarosan újabb 200 gépjármű beszerzésére nyílik majd lehetőség. Az államtitkár megjegyezte: azon dolgozik, hogy elérjék azt a szintet, hogy az ágazat vezetője “ne henceghessen” azzal, hogy új mentőautókat ad át.
Szócska Miklós kiemelte, hogy a most bemutatott új gépjármű alkatrészeinek 70 százaléka Magyarországon készült, egy külön gyárat hoztak létre erre a célra, vagyis a gyártással munkahelyeket teremtettek. Ez is azt bizonyítja, hogy az egészségügy nemcsak egy költségvetési sor, hanem a GDP-t meghatározó egyik tényező – tette hozzá. 
Az új, sárga színű mentőautók első darabjait tavaly december végén mutatták be Budapesten; akkor 2008 óta először avathattak új esetkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál.
Szócska Miklós most azt mondta: évi 70 gépjármú kell ahhoz, hogy szinten tudják tartani a mentőkocsi-állományt, és 13-ról 8 évre csökkentsék a gépkocsik átlagéletkorát.
Mártai István, a mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta: az új autók mind külsejüket, mind betegterüket tekintve maximálisan megfelelnek a korszerű és biztonságos betegellátás követelményeinek.
Forrás: MTI