Nemzeti színű festéssel, Hajrá, magyarok! felirattal és négy sportág – úszás, vízilabda, lovaglás, cselgáncs – egy-egy jellemző mozzanatából álló képpel feldíszített villamos indult Budapesten. A járat az 1-es és az 1A, a 3-as és a 61-es vonalán jár az olimpia ideje alatt. Az olimpiai sporteseményeket a szerelvényen elhelyezett kivetítőkön is követni lehet. 


Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a villamost bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a város legnagyobb felülethordozója a BKV a járművekkel és állomásokkal, feladatuknak tekintik, hogy ezt kihasználva a fontos ügyhöz csatlakozzanak. 
A TW6000-es pénteken az 1-es villamos vonalán kezdi szolgálatát, a pontos menetrend a BKV és a BKK honlapjáról és a BKK Facebook-oldaláról is letölthető.
Fábián László öttusázó olimpiai bajnok, a projekt szakmai vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy azért találták ki a szurkolói villamost, mert egy nem hétköznapi “szurkolói klubot” szerettek volna létrehozni.
“Sok szurkolói klubot szerveztünk már, de most szerettük volna az emberekhez még közelebb hozni az olimpiát” – mondta a Deák téren megtartott sajtótájékoztatón az ötletgazda, a Teamforce Sportmarketing Ügynökség ügyvezetője.
“Örültünk a kezdeményezésnek, s remélem, hogy ennek hatására olyanok számára is kedvet csinálunk az olimpiai események nyomon követéséhez, akik különben nem érdeklődtek volna a versenyek iránt” – mondta Vitézy Dávid. “A villamoson kívül a nemzeti színek mellett korábbi magyar olimpiai bajnokok, belül pedig az idén 100 éves BKV Előre olimpiai érmeseinek képét láthatják az utazók.”
A szurkolói villamos a tervek szerint augusztus 15-ig közlekedik, s az olimpia után a londoni magyar sporthősökkel is találkozhatnak majd a rajta utazók. 
Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke annyit tett hozzá, hogy az ötkarikás játékok idején ez lesz “A vágy villamosa”, amelyen ugyanolyan feszültséget lehet majd tapasztalni, mint a híres filmben. Emlékeztetett arra, hogy amikor 1988-ban Szöulban a kardcsapat a döntőjét vívta, a mindent eldöntő találatnál a budapesti alagútnál megállt a forgalom, mert az emberek akkor még azon áthaladva nem tudták hallgatni a rádiót. Ehhez hozzátette, reméli, hogy hasonló érdeklődés most is tapasztalható lesz majd, de közlekedési fennakadást már nem fog okozni.
Forrás: MTI