A kisgyerekek okosabbak nálunk, ők nem dőlnek be a végtelen papolásnak, sokkal nagyobb hatással van rájuk a hiteles, pozitív példa. Például szívhatjuk a vérét a biciklis bukósisakkal, ha mi csak legyintünk, amikor visszakérdez, mi miért nem hordunk ilyet, ő sem fogja felvenni, amikor nem kényszerítjük erre. Ellenben ha anyun, apun is ezt látja, sisak nélkül akkor sem fog elindulni, ha mi mégis valahogy megfeledkeznénk róla.

Sisakból már egész vállalhatóak is vannak, nemcsak alien-szerű förmedvények:

Gyerekek az utcán. Biztonságban vannak? 1

De ne csak a mellettünk, már saját bringával tekerő kisemberre adjunk sisakot, hanem a gyerekülésbe szíjazott, a hátunk mögött ülő csöppségre is. Hiszen ő pont ugyanakkorát tud esni, mint mi. Szintén fontos, hogy olyan gyerekülést válasszunk a biciklire, amelynek biztonsági övét biztosan nem tudja kinyitni a kölyök.

Ja, és még valami. A bokánál lévő vékony pánt nem azért került a gyerekülésre, hogy kínozzuk vele a srácot, hanem azért, hogy ne dugja be a lábát a küllők közé, illetve esésnél ne szoruljon olyan helyre, ahol baja eshet. Szóval használjuk akkor is, ha a gyermek nyíg a kényelmetlenség miatt! Még mindig jobb, mintha törött, fityegő bokával sírna, sokkal hangosabban. Bár csak kényelmi szempontnak tűnik, de mégis fontos lehet, hogy ha a csemete hátul elalszik, akkor meg lehessen dönteni az ülés háttámláját.

A gyerekülés kötelező

A gyerekülés kötelező

A gyerekülés kötelező


A sisakviseléshez hasonló a gyerekülés, illetve a biztonsági öv használata is. Itt is a jó példával hathatunk a kicsikre a legkönnyebben. Ha gyerekülést vásárolunk, a kisdedet mindenféleképpen vigyük magunkkal. Hiába néztük ki a legkiválóbb teszteredményekkel büszkélkedő típust, ha a kicsi láthatóan – vagy hallhatóan – nem érzi benne jól magát, semmiféleképpen ne vegyük meg.

Ha már a boltban sikerült dűlőre jutni, akkor nem ússzuk meg, muszáj kicipelni az ülést a saját autóba, és oda is belepróbálni, mert közel nem biztos, hogy ott is ugyanúgy áll, mint a boltban lévő tesztülésben.

Végül egy kis házi feladat önmagunknak is: zebráknál, bicikliutak keresztezésekor legyünk a szokottnál is figyelmesebbek, előzékenyebbek. Az úttest szélén bámészkodó kisgyerekről meg higgyük el, hogy akármelyik másodpercben képes elénk esni a járdáról.