Az Avtovaz orosz autógyár hétfőn megkezdte új autótípusa, a Lada Largus kiskereskedelmi értékesítését. Az autókereskedésekbe mintegy kétezer darab Largus érkezett az első napon. Egyelőre öt- és hétszemélyes változatban kapható, az ára 375 ezer rubelnél, azaz körülbelül 2,7 millió forintnál kezdődik.


A Largusnak nem sok köze van az eddigi Ladákhoz, ez az Avtovaz és a Renault-Nissan csoport első közös nagy projektje, amely azt követően valósult meg, hogy a francia-japán csoport tulajdonrészt vásárolt az orosz gyárban. A Largus nem egy új modell, hanem a Dacia Logan MCV átdolgozott kiadása. Új hűtőmaszk és lökhárítók, és már kész is az új Lada.  

A modell ezúttal is háromféle változatban készül: öt- és hétszemélyest, valamint teherfurgont gyártanak belőle. A Lada Largus szériagyártását április 4-én kezdték meg. Egyelőre csak 1,6 literes benzinmotorral készül, a nyolcszelepes hengerfejjel 84 lóerős, a 16 szelepessel 105 lóerő a teljesítménye. A jobban felszerelt modellek négy légzsákkal, ABS-szel, klímával, központi zárral kerülnek forgalomba, az alapmodell azonban puritán lesz.

A tervek szerint ebből a típusból évente 70 ezret gyártanak, amelyet az orosz piacon és a FÁK-országokban készülnek értékesíteni. Az év végéig várhatóan 27 ezer darabot bocsátanak ki a gyárból.
 
Artyom Fedoszov, az Avtovaz értékesítési és marketing ügyekért felelős alelnöke az ITAR-TASZSZ-nak kijelentette, hogy várhatóan nagy lesz a kereslet az új autótípus iránt, és idén nem is készül el annyi belőle, amennyire igény lenne.

Putyin és az első Largus:

Dacia új formában

Forrás: MTI