Egyre öregebb autókkal közlekedünk 2 Az elmúlt két évben is tovább erősödött az a tendencia, miszerint egyre kevesebben cserélték újabbra autójukat. A gazdasági válság kirobbanásának évében, 2008-ban még az autók közel egyharmada 5 évesnél fiatalabb volt, jelenleg már csak a gépkocsik alig több mint egytizede az – mutat rá közleményében a Robert Bosch Kft., amely számára a Medián harmadik alkalommal készített országos, reprezentatív felmérést a magyar lakosság autóhasználati és javíttatási szokásairól stb.

Az autók átlagos életkora 2008 óta az összes társadalmi csoportban emelkedett, a legjobban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében. Így 2012-ben az átlag 12 év. Az átlagosnál fiatalabb autói vannak ugyanakkor a 30-as, 40-es éveikben járóknak, a diplomásoknak, a fővárosiaknak, a legmagasabb jövedelműeknek, tehát azoknak, akik aktív keresők és még viszonylag fiatalok, de már nem pályakezdők.

Egyre öregebb autókkal közlekedünk 3

A Medián 2012. évi kutatásának adataiból az látszik, hogy az autósok döntő többsége, azaz 88 százaléka ugyanabba a műhelybe hordja autóját, mint korábban. Ez az arány 2010 óta nem változott. A szervizükhöz hűséges autósok közül minden második minimum öt éve jár ugyanoda. A gépjárművek folyamatosan növekvő átlagéletkora miatt ugyanakkor érdemes az egyre öregebb kocsikat olyan autójavító műhelyekbe vinni, ahol követik a technológiai fejlődést, minőségi auditokat tartanak, és folyamatosan képzik a szakembereket.

A Medián kutatásának eredménye szerint a Bosch Car Service továbbra is a legismertebb márkafüggetlen autószerviz hálózat Magyarországon, amelyet minden harmadik autós ismer. A szakemberei inkognitó vásárlásokkal segítik a hálózat tagjainak munkáját abban, hogy a szervizek működése valóban ügyfélközpontú legyen.