1300 milliárdért lesz a Volkswagené a Porsche 1

A Volkswagen és a Porsche újabb jelentős lépést tett egyesülési céljuk elérése felé azzal, hogy a Volkswagen 3,3 milliárd euróért megvásárolta a Porsche és a Piëch családtól a legnagyobb európai autókereskedő vállalatot, a Porsche Holdingot.

Integrált autóipari csoportot hoz létre a Volkswagen és a Porsche, így tudja a VW felvásárolni a szintén német sportkocsigyár még nem a tulajdonában lévő részét. A Volkswagen AG és a Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) a Porsche gépjármű-üzletagának a Volkswagen Csoportba történő teljes körű bevitelével már 2012. augusztus 1-jével létrejöhet az üzlet. Az erre vonatkozó koncepciót két vállalat illetékes testületei is jóváhagyták.

A Porsche AG mindeddig még nem a Volkswagen tulajdonában álló 50,1 százalékos tulajdoni hányadának beviteléért a Porsche SE ellenszolgáltatásként mintegy 4,46 milliárd eurót (1291 milliárd forint) és egy Volkswagen törzsrészvényt vehet át.

Tavaly szeptemberben mindkét vállalat bejelentette, hogy a Volkswagen AG és a Porsche SE a 2009-ben kötött alap-megállapodásban (GLV) előirányzott egyesülése nem valósítható meg a korábban megállapított 2011 végi határidőre.

A GLV szerinti eladási/vételi (Put/Call) opciós tranzakciók adóvonzataik következtében gazdaságilag szintén nem tették volna lehetővé az autós üzletágak 2014 második féléve előtti integrációját. Mindezek alapján mindkét társaság igyekezett minden fél számára kedvező és kivitelezhető megoldást találni, hogy a közösen tervezett integrált autóipari csoport már korábban is megvalósulhasson.

A két vállalat által közösen kidolgozott új struktúra értelmében a Porsche SE operatív üzleti holding- tevékenységét 50,1 százalékos Porsche-beli tulajdoni hányadával együtt beviszi a Volkswagen Részvénytársaságba, amely közvetve már most is birtokolja a Porsche AG 49,9 százalékát. E tranzakcióval a Volkswagen egy köztes holdingon keresztül a Porsche AG száz százalékos tulajdonosává válhat.

A vállalatcsoport autós üzletágának nettó likviditása előreláthatólag összesen mintegy hétmilliárd euróval csökken, a 4,46 milliárd eurónyi készpénz-kifizetésén túl ugyanis a Porsche AG negatív nettó likviditásának első konszolidációja előreláthatólag további 2,5 milliárd euróval terheli majd a Volkswagen Csoport likviditását.

2008-ban még a Porsche akarta felvásárolni a Volkswagent. Óriási mennyiségű pénzének köszönhetően a sportkocsigyár 2005-től vásárolta a részvényeket és 2009-re 50 százalék fölé növelte Volkswagen-beli részesedését.

Csakhogy a gazdasági válság közbeszólt, a drága hitelek nyomán mintegy kilencmilliárd eurós veszteséget halmoztak fel, amely veszélybe sodorta a sportkocsigyárat. A Volkswagen ekkor lépett és szintén hitelből viszontvásárlásba kezdett.

A Porschével a wolsfburgi konszern palettája tíz márkára bővül. A cég a Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Scania, a SEAT és a Škoda tulajdonosa is.