Milánóban a legrosszabb a helyzet a közlekedési dugók tekintetében Európában – állapította meg az Eurostat uniós statisztikai hivatal adatait felhasználó tanulmányában az Inrix közlekedési információkkal foglalkozó amerikai cég.


Az északolasz város áll a 25 legzsúfoltabb európai várost felsoroló lista élén, megelőzve két belga várost, Brüsszelt és Antwerpent. A kutatás során tizenhárom ország közlekedési feltételeit tanulmányozták.

A közlekedés tekintetében Belgiumban a legrosszabb a helyzet, ahol a vezetők átlagosan 55 órát vesztegettek el utazás közben 2011-ben, Hollandiában 50 óra, Franciaországban és Németországban 36-36 óra volt a veszteség. (Az adatokat az úton töltött tényleges időt és a dugómentes közlekedés esetén szükséges útidőt összevetve számolták ki.

Luxemburgban, Magyarországon és Írországban volt a legkevesebb a közlekedési dugó, Budapest be sem került a 25-ös listába.

A válság által leginkább sújtott országokban csökkent leginkább az utak zsúfoltsága 2010 és 2011 között: Portugáliában 49 százalékkal, Írországban 25 százalékkal, Spanyolországban 15 százalékkal, Olaszországban pedig 12 százalékkal.

Az Inrix jelentése szerint az euróövezeti válság következtében a legerősebbnek tartott gazdaságokban is csökkent a zsúfoltság: Németországban 8, Hollandiában 7, Belgiumban 3, Franciaországban pedig 1 százalékkal.

“A közúti forgalom bedugulása kiváló gazdasági mutató, amely megmutatja, hogy az emberek járnak-e munkába, a cégek szállítanak-e árut, és a fogyasztók költenek-e” – mondta Jim Bak, az Inrix kommunikációs és marketing igazgatója.

A 25 legzsúfoltabb európai város:

1. Milánó (Olaszország)
2. Brüsszel (Belgium)
3. Antwerpen (Belgium)
4. Párizs (Franciaország)
5. Manchester (Nagy-Britannia)
6. Rotterdam (Hollandia)
7. Róma (Olaszország)
8. London (Nagy-Britannia)
9. Utrecht (Hollandia)
10. Firenze (Olaszország)
11. Liverpool (Nagy-Britannia)
12. Barcelona (Spanyolország)
13. Madrid (Spanyolország)
14. Gent (Belgium)
15. Amszterdam (Hollandia)
16. Belfast (Nagy-Britannia)
17. Stuttgart (Németország)
18. Köln (Németország)
19. Lyon Franciaország
20. Bordeaux (Franciaország)
21. Hamburg (Németország)
22. Newcastle, (Nagy-Britannia)
23. Nottingham, (Nagy-Britannia)
24. Sevilla (Spanyolország)
25. Gravenhage (Hollandia)