Miután a leggyorsabb volt az új-Zéland-rali időmérő edzésén, Jari-Matti Latvala választhatott elsőként rajtpozíciót a holnap induló verseny nyitónapjára. A Ford versenyzője a kiemelt versenyzők közül utolsóként, azaz 13-ként rajtol majd.

“Holnap délre megyünk, ahol több a laza kavicsos rész az utakon, mint amit korábban láttam. Tudom, hogy hosszú nap lesz és az út egyre tisztább lesz, ahogy telik az idő, de megpróbálunk minél hátrébb rajtolni, hogy a nap kezdetén, amennyire csak lehet, élvezhessük az út-tisztítást (az elől indulók lesöprik a csúszós réteget – a szerk.)” – magyarázta a 27 éves versenyző.  “Nem aggódom, amiatt, hogy hátul rajtolunk. Tudom, hogy tél van és lehet eső, de ha 200 kilométert autózol, és száraz lesz néhol, akkor jobb ha tiszta az út.”


Ám úgy tűnik, a Ford nem tesz mindent egy lapra, hiszen másik versenyzőjük, Petter Solberg a mezőny elején, másodikként rajtol majd.

A Citroën a csapadékra szavaz, hiszen az időmérőn második Mikko Hirvonen (másodikként választva) az első rajthelyet kérte, míg Sebastien Loeb a harmadikat. Ha esik az eső, akkor jobb minél előbb rajtolni.

A 2012-es Új-Zéland-rali pénteki rajtsorrendje

1: Mikko Hirvonen (Citroën DS3 WRC)
2: Petter Solberg (Ford Fiesta RS WRC)
3: Sebastien Loeb (Citroën DS3 WRC)
4: Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC)
5: Dani Sordo (MINI John Cooper Works WRC)
6: Jari Ketomaa (Ford Fiesta RS WRC)
7: Jevgenyij Novikov (Ford Fiesta RS WRC)
8: Manfred Stohl (Ford Fiesta RS WRC)
9: Ken Block (Ford Fiesta RS WRC)
10: Armindo Araujo (MINI John Cooper Works WRC)
11: Paulo Nobre (MINI John Cooper Works WRC)
12: Thierry Neuville (Citroën DS3 WRC)
13: Jari-Matti Latvala (Ford Fiesta RS WRC)

Pénteken nyolc szakasz, összesen 209,6 gyorsasági kilométer vár a 2012-es Új-Zéland-rali mezőnyére.