Európában csökkent az újonnan forgalomba helyezett autók száma májusban, különösen nagy volt a visszaesés Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Belgiumban – közölte az európai autógyártók szövetsége (ACEA) pénteken.


A májusban forgalomba helyezett új autók száma Európában 8,4 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest az áprilisi 6,5 százalékos esést követően.

Májusban – 2011 év májusához képest – Németországban 4,8 százalékkal, Franciaországban 16 százalékkal, Spanyolországban 8,2 százalékkal, Svédországban 17 százalékkal, Belgiumban 26 százalékkal, Finnországban pedig 44 százalékkal zuhant az értékesített új autók száma.

Az ACEA adatai szerint ugyanakkor Lengyelországban 7 százalékkal, Csehországban 3,2 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett autók száma a múlt hónapban. Magyarországon 19,6 százalékos növekedést követően 4581 autót adtak el.

A főbb autógyártók majdnem mindegyikének esett az eladása Európában.  Továbbra is a Volkswagen-csoport Európa vezető autógyártója, de eladásai 5,5 százalékkal csökkentek májusban, így 1,1 millió autót forgalmazott a cég.

A BMW értékesítése 5,8 százalékkal, a Daimleré pedig 5,2 százalékkal kisebb tavaly májushoz képest. Óriásit bukott a Peugeot-t és Citroënt összefogó PSA, amely 19,6 százalékos visszaesést könyvelhet el, a Renault-csoport eladása 12,8, a Fiat-csoporté 12,1 százalékkal kisebb, mint egy éve.

A távol-keleti gyártók viszont örülhetnek: a Toyota 13, 2 százalékkal több autót adott el, a Hyundai 7, a Kia 29,8, a Honda 12,8  százalékkal növelte eladásait.

A részletes adatok ezen a linken érhetők el.